E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33604
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas var izmantot ceļa servitūtu

J
jautā:
16. augustā, 2024
rihards

Labdien! Ja ir servitūta ceļš, kas aizved uz valsts īpašumu upes krastā, vai tas nozīmē, ka jebkura persona Latvijā nokļūšanai uz minēto valsts īpašumu var attiecīgo ceļu izmantot? 

A
atbild:
19. augustā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1235. pants paredz, ka no servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatās; līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemesgrāmatās var tomēr prasīt katra puse, ja vien izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi. 

Zvērināts advokāts Imants Muižnieks publikācijā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt” ir skaidrojis: “Tā kā ceļa servitūts nav publiskas lietošanas ceļš, bet gan tiek nodibināts par labu konkrētam zemesgabalam, tad trešo personu tiesības izmantot šo servitūtu var tikt ierobežotas, piemēram, izbūvējot vārtus. Tikai šajā gadījumā jāatceras, ka īpašnieks nedrīkst radīt tādus šķēršļus, kas būtiski ierobežo servitūta tiesisko izmantošanu.” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas