E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33543
Lasīšanai: 4 minūtes

Parādu piedziņa, ja darbiniekam ir summētais darba laiks

J
jautā:
10. augustā, 2024
Sanita

Labdien! Par parādu piedziņu no 2024. gada 1. oktobra. Man ir nepilngadīgs bērns. Ir summētais darba laiks. Tagad saņemu 805 eiro, pārējais iet tiesu izpildītājam. Kā būs ar septembra algu, ko izmaksās oktobra sākumā? Vai tiks pielietotas jaunās izmaiņas (594. pants)? Vai saņemšu 805 eiro? Alga no oktobra pēc visiem atvilkumiem un tiesu izpildītājam samaksātā ir lielāka par 900 eiro, bet bankas kontam tiesu izpildītājs ir uzlicis limitu 805 eiro. Kā tad būs?

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, jaunā parādu piedziņas kārtība tiks attiecināta uz ienākumiem, kas tiek aprēķināti un izmaksāti no 1. oktobra.  

Apstāklis, ka darbiniekam ir summētais darba laiks, ieturējumu apmēru neietekmē. Ieturējumus izdara no parādniekam aprēķinātās un izmaksātās darba algas. 

Ieturējumu aprēķinu turpmāk pamatā veidos divi vienkārši soļi: 

  • Pirmkārt, tiks noteikta parādniekam saglabājamā minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveiks. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas bruto, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas bruto par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu.
  • Otrkārt, tiks noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātā darba alga un tai pielīdzinātie maksājumi “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas. Ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, tad ieturējumus no minētās ienākumu daļas veiks 40% apmērā.

2024. gadā valstī noteiktā minimālā mēnešalga ir 700 eiro. Līdz ar to jautājumā aprakstītajā situācijā minimālā saglabājamā ienākumu daļa, no kuriem neveiks ieturējumus, ir 50% no minimālās algas bruto (700 : 2 = 350 eiro) plus 15% no minimālās algas bruto par apgādībā reģistrētu bērnu (105 eiro). Kopā tie ir 455 eiro. 

Ieturējumus veiks 30% vai 40% apmērā (tas atkarīgs no izpildu lietu skaita) no darba algas neto summas, kas pārsniedz 455 eiro.  

Kā LV portālam paskaidroja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes juriste Elvīra Rudzāte, gadījumā, ja piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu, gan līdzekļiem kredītiestādē, parādnieks var lūgt tiesu izpildītāju novērst situāciju, kurā tiek veikts dubults ieturējums. Tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dos kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus tādā apmērā, kādā tie parādniekam izmaksājami pēc ieturējumu veikšanas atbilstoši Civilprocesa likuma 594. pantā noteiktajam. 

Aprēķins ir teorētisks, tāpēc, ja ir radušies jautājumi, ieteicams sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš izskaidros, kā mainīsies ieturējumu apmērs konkrētajās izpildu lietās. 

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas