E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33475
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Saskarsme ar personu, kurš nav bērna radinieks

J
jautā:
03. augustā, 2024
Kristīne

Vai bērna tēvs ir tiesīgs prasīt, lai bērns, sasniedzot 10 gadu vecumu, varētu jebkurā laikā ciemoties pie vecmāmiņas laulātā (viņa dzīvesvietā), kurš nav bērna radinieks, to nesaskaņojot ar māti? Vai vecmāmiņas laulātajam ir tiesības prasīt saskarsmi ar manu bērnu, ja viņš nav bērna radinieks? 

A
atbild:
06. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 181. panta trešā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība). Tās ir bērna tiesības uz saskarsmi, nevis pienākums, un bērnu nedrīkst piespiest nelabvēlīgai saskarsmei, ja viņš pats no tās atsakās.  

Savukārt Civillikuma 181. panta ceturtā daļa paredz, ka jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem. Ņemot vērā, ka vecāki ir bērna dabiskie aizbildņi (likumiskie pārstāvji) un pārstāv bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās, bērna vecākam ir jāzina bērna atrašanās vieta, tā komunikācija ar citām personām, un šāda saziņa būtu jāsaskaņo.  

Tātad no tiesību normas izriet, ka arī citām personām, kas nav bērna radinieki, bet ar kurām bērns ilgu laiku ir nodzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm, ir tiesības sazināties. Svarīgi, ka saskarsmes tiesības ierobežo nosacījums, ka personisko attiecību un tiešu kontaktu uzturēšanai ir jāatbilst bērna interesēm.  

Tātad bērna saskarsme ar personām, kuras nav bērna vecāki vai radinieki, bet ar kurām bērnam ir izveidojušās ciešas ģimenes attiecības un ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, līdzīga saskarsme kā ar vecākiem ir iespējama, ja tas nav pretrunā bērna interesēm. Turklāt, kā izriet no tiesu prakses, bērna intereses tiek noteiktas katrā gadījumā atsevišķi, ņemot vērā bērna personīgās vajadzības, vecumu, veselības stāvokli, garīgās un fiziskās attīstības līmeni un citus aspektus, kas jānosaka, tostarp uzklausot bērna viedokli. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas