E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33439
Lasīšanai: 5 minūtes

Par publiskas personas kapitālsabiedrības padomes locekļa apdrošināšanu

J
jautā:
01. augustā, 2024
Annija

Labdien! Pamatojoties uz Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 112. pantu, mēneša atlīdzību padomes locekļiem nosaka, ievērojot Ministru kabineta noteikumos paredzēto mēneša atlīdzības maksimālo apmēru. Ministru kabinets nosaka padomes locekļu mēneša atlīdzības maksimālo apmēru, ņemot vērā vidējo atlīdzību vadībai līdzīga lieluma (neto apgrozījums, bilances kopsumma, darbinieku skaits) sabiedrībās privātajā sektorā vai  atsevišķos gadījumos  nozarē, kurā attiecīgā sabiedrība darbojas. Padomes locekļa mēneša atlīdzības maksimālais apmērs nekādā gadījumā nedrīkst pārsniegt Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicēto valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro un kam piemērots koeficients 10. Padomes locekļiem prēmijas netiek izmaksātas. No iepriekšminētā izriet, ka publiskas personas kapitālsabiedrības padomes loceklim nav paredzēta jebkāda veida apdrošināšana Pārvaldības likuma izpratnē.  
Analizējot Pārresoru koordinācijas centra “Vadlīnijas publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlīdzības noteikšanai”, secināms, ka publiskas personas kapitālsabiedrības padomes loceklim var paredzēt dažādus apdrošināšanas veidus. Vai Latvijas Republikā spēkā esošie normatīvie akti pieļauj publiskas personas kapitālsabiedrības padomes locekļa apdrošināšanu? Ja normatīvais regulējums pieļauj publiskas personas kapitālsabiedrības padomes locekļa apdrošināšanu, tad šim nosacījumam jābūt atrunātam pilnvarojuma līgumā? Ja normatīvais regulējums pieļauj publiskas personas kapitālsabiedrības padomes locekļa apdrošināšanu, bet tā nav pielīgta kapitālsabiedrības padomes locekļa pilnvarojuma līgumā, tad jābūt kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces iepriekšējai piekrišanai? 

A
atbild:
09. augustā, 2024

Tiesisko ietvaru publiskas personas kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlīdzības noteikšanai veido Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums (turpmāk – Kapitālsabiedrību pārvaldības likums) un Ministru kabineta noteikumi Nr. 63 “Noteikumi par publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu skaitu atbilstoši kapitālsabiedrības lielumu raksturojošiem rādītājiem, valdes un padomes locekļu mēneša atlīdzības maksimālo apmēru”. Savukārt jautājumā pieminētās “Vadlīnijas publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlīdzības noteikšanai” (turpmāk – Atlīdzības vadlīnijas) sniedz ieteikumus publiskas personas kapitālsabiedrības valdes un padomes locekļu mēneša atlīdzības un atlīdzības mainīgās daļas noteikšanā, apdrošināšanas un atsaukšanas pabalsta pielīgšanā, kā arī to nošķiršanai no amata pienākumu veikšanai nepieciešamā tehniskā nodrošinājuma.   

Kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 79. panta sestajā daļā un  117. panta trešajā daļā ir noteikts, ka pilnvarojuma līgumā valdes loceklim var pielīgt apdrošināšanu. Attiecībā uz padomes locekli Kapitālsabiedrību pārvaldības likumā šāds noteikums nav ietverts. Ņemot vērā minēto, Atlīdzības vadlīniju 33. punktā ietvertais skaidrojums par apdrošināšanu padomes loceklim ir piemērojams, ievērojot Kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteikto, tai skaitā to, ka pilnvarojuma līgumā apdrošināšanu var pielīgt tieši valdes, nevis padomes loceklim. Vienlaikus jāņem vērā, ka saskaņā ar Atlīdzības vadlīniju 40. un 42. punktu valdes un padomes locekļiem ir tiesības saņemt amata pienākumu veikšanai nepieciešamo nodrošinājumu, kurā var ietilpt dažādu izdevumu apmaksa, tai skaitā, piemēram, komandējumu izdevumu apmaksa (ietverot attiecīgu apdrošināšanu). Katrā ziņā jāņem vērā Atlīdzības vadlīniju 41. punktā norādītais, ka nodrošinājuma piešķiršanas, izmantošanas un pienākumu izpildei nepieciešamo izdevumu kompensēšanas kārtību padomei nosaka  kapitāla daļu turētājs. 

Vienlaikus informējam, ka, pamatojoties uz pētījumu par valdes locekļu un padomes locekļu atlīdzību privātajā sektorā un Valsts kontroles revīzijas ziņojuma ieteikumiem, Valsts kanceleja gatavo iesniegšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem turpmākai normatīvo aktu pilnveidošanai attiecībā uz publisko personu kapitālsabiedrību valdes locekļu un padomes locekļu atlīdzību. Tāpat šajā informatīvajā ziņojumā vērtēts publiskas personas kapitālsabiedrību padomes locekļu apdrošināšanas jautājums, kā arī piedāvāti risinājumi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas