E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33333
Lasīšanai: 3 minūtes

Ģimenes pabalstu un apgādnieka zaudējuma pensiju maksā, ja turpina mācīties

J
jautā:
18. jūlijā, 2024
Tatjana

Ja bērns atkārtoti iestājas 12. klasē, vai par viņu ir tiesības saņemt ģimenes pabalstu un arī apgādnieka zaudējuma pensiju tēva nāves gadījumā? Kam jāiesniedz dokumenti VSAA? 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ģimenes valsts pabalstu par bērnu vecumā no 16 līdz 20 gadiem izmaksā, ja bērns mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē. 

Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saņem no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informāciju, ka bērns vairs nemācās (piemēram, pats izstājies no skolas vai atskaitīts no izglītojamo saraksta), pabalsta izmaksa tiek izbeigta ar nākamā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā bērns pārtraucis mācīties. 

Izlaiduma klases absolventam ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc ar 1. jūliju.   

Ja pēc 12. klases absolvēšanas jaunietis turpina mācīties profesionālās izglītības iestādē (nevis augstskolā) un nav sasniedzis 20 gadu vecumu, tad VSAA, saņemot informāciju no IZM, piešķir pabalstu arī par vasaras mēnešiem (jūliju un augustu) un turpina to izmaksāt par jaunā mācību gada periodu, bet ne ilgāk kā līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai. 

Apgādnieka zaudējuma pensiju ir tiesības saņemt mirušā bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem. 

Tiesības uz minēto pensiju pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas ir apgādājamajiem, ja viņi mācās vai studē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, koledžās vai augstskolās pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad studijas ir pārtrauktas, un ja nav vecāki par 24 gadiem.  

Informāciju par apgādājamā mācībām vispārizglītojošajā, profesionālajā izglītības iestādē vai augstskolā Latvijā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas VSAA saņem no Izglītības un zinātnes ministrijas. VSAA var pieprasīt apgādājamajam izziņu par mācībām iesniegt personīgi. 

Tāpat kā ģimenes valsts pabalsts arī apgādnieka zaudējuma pensija jāpieprasa, iesniedzot iesniegumu VSAA. 

Individuālā situācijā jautājumus par pabalstu un pensiju ieteicams noskaidrot VSAA. Tas iespējams gan klātienē, gan rakstot uz e-pasta adresi konsultācijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas