E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33207
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Attaisnotajos izdevumos iekļaujamas darbam nepieciešamās apmācības

J
jautā:
05. jūlijā, 2024
i

Labdien! Pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 336 iesniedzu VID deklarācijā attaisnotos izdevumus par mācībām 2023. gadā. VID pieprasa darba devēja izziņu kā pierādījumu šo noteikumu 1.1.2. punktā minētajam gadījumam. Darba devēja izziņa kā apliecinājums nav minēta kā prasība nevienā no izdotajiem LR likumiem par attaisnotajiem izdevumiem. Izziņu nesniedzu, jo prasībai nav likumiska pamata. Rezultātā VID izņēma attiecīgos izdevumus no manas deklarācijas. Uz mani kā fizisko personu attiecas arī noteikumu 1.1.3. punktā minētā informācija, taču VID to neņem vērā un kā vienīgo variantu uzskata 1.1.2. punktu, prasot izziņu no darba devēja. Vai šāda prasība (darba devēja izziņa 1.1.2. punkta gadījumā) un 1.1.3. punkta neņemšana vērā ir likumiski pamatota? Kad lūdzu paskaidrot, kā es varu izmantot savas tiesības 1.1.3. punkta gadījumā, atbilde netika sniegta. 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” Ministru kabineta noteikumi Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” noteic, ka deklarācijā drīkst iesniegt šādus attaisnotos izdevumus par izglītību: 

  • par augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu valsts akreditētās Latvijas Republikas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas (ieskaitot arī izdevumus par mācībām sagatavošanas nodaļās); 
  • par specialitātes iegūšanu valsts akreditētās Latvijas Republikas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas; 
  • par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai;
  • izdevumus par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu

Uzskaitījumā ir redzama robežšķirtne:

  • augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības un specialitātes iegūšana;
  • darbam vajadzīgo prasmju papildināšana.

VID metodiskajā materiālā par attaisnotajiem izdevumiem norādīts: deklarējot izdevumus darbā nepieciešamo zināšanu paplašināšanai, kā arī izdevumus amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, jāpievieno attiecīga izziņa no darba devēja, ka iegūtās prasmes ir nepieciešamas amata pienākumu veikšanai. 

VID tīmekļvietnē, informatīvajā kopā par gada ienākumu deklarāciju, uzdots jautājums: “Vai gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus par izglītību var iekļaut izdevumus par mācībām autoskolā?” VID atbildē paskaidrots: “Lai noteiktu, vai izdevumus par mācībām autoskolā var iekļaut gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus par izglītību, katru konkrēto gadījumu vērtē atsevišķi, vai šie izdevumi ir saistīti ar nodokļa maksātāja darba vai profesionālajām vajadzībām – apmācību darbā vai profesijā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai – un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu.” 

Iepriekš LV portālā ir skaidrots: tā kā attaisnotajos izdevumos par izglītības iegūšanu iekļauj izdevumus par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai, tiek izvērtēts, vai konkrētās apmācības (kursi) ir nepieciešamas nodokļa maksātāja darba pienākumu veikšanai. Ja ir nepieciešams, nodokļa maksātājs iesniedz papildu izziņu no darba devēja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas