E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33112
Lasīšanai: 2 minūtes

Noteiktos gadījumos no minimālās algas var piedzīt parādus

J
jautā:
26. jūnijā, 2024
Natalija

Sveiki! Vai tiesu izpildītājs var ieturēt parādus no minimālās darba algas? Cik lielā apmērā?  

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai sniegtu atbildi uz jūsu jautājumu, svarīgi zināt parāda veidu.  

Civilprocesa likuma 594. pants paredz, ka parādu piedziņai ir pakļauti ienākumi no minimālās algas, ja piedzen uzturlīdzekļus, zaudējumu kompensācijas un administratīvo pārkāpumu sodus: 

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā  saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu  līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas; 
  • piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus,  50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu  līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

No šī gada 1. oktobra atbilstoši Civilprocesa likuma grozījumiem mainīsies parādu piedziņas kārtība, un ieturējumus varēs veikt no minimālās algas arī pārējos piedziņas veidos, piemēram, par nenomaksātiem aizdevumiem. Par jauno piedziņas kārtību drīzumā tiks sagatavots izvērsts LV portāla skaidrojums. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas