E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33068
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai, nosakot trūcīgā statusu, būtu jāņem vērā mājdzīvnieks ģimenē

J
jautā:
22. jūnijā, 2024
Likuma burts vs realitāte

Labdien! Pamatojoties uz Dzīvnieku aizsardzības likumu un tuvākiem grozījumiem, ikvienam mājdzīvnieka īpašniekam ir jāizpilda noteikti nosacījumi. Dzīvnieku uzturēšana (reģistrēšana, ēdināšana, valsts neapmaksāta un dārga ārstēšana u. tml.) nozīmē papildu izmaksas tā īpašniekam no sava vai ģimenes budžeta. Ja atsevišķi dzīvojoša persona vai ģimene vēlas pieteikties trūcīgā vai maznodrošinātā statusa piešķiršanai, tad sociālajā dienestā ir iesniedzami dati ienākumu deklarācijas sastādīšanai. Attiecīgi mājdzīvniekiem tā būtu nulle jeb bez ienākumiem, proti, ja nav nolūka no šī dzīvnieka gūt peļņu. Rodas jautājums, kāpēc, lemjot par trūcīgā vai maznodrošinātā statusa piešķiršanu, netiek ņemts vērā fakts par mājdzīvnieku, ja šis kaķis, suns vai cits mīļš dzīvnieks ir burtiski kā pilnvērtīgs ģimenes loceklis (ja neskaita to, ka viņa reģistrēšanas dati atšķiras no cilvēka utt.), viņš ir bez ienākumiem, bet prasa ieguldījumus kā likumiskā, tā cienīgā kārtībā. Šeit runāju nevis par to, ka tā ir īpašnieka, ģimenes izvēle uzturēt dzīvnieku mājās, bet gan par deklarācijas objektīvo izvērtēšanu un slogu mājdzīvnieka īpašniekam saskaņā ar likumu. Iepriekš pateicos, ja šis jautājums dos vielu pārdomām vai uzlabos garastāvokli. 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvnieku aizsardzības likums pasaka vienkārši un saprotami: mājas (istabas) dzīvnieks ir dzīvnieks, kuru cilvēks tur savam priekam. 

Mūsu pienākumi pret dzīvo radību, ko esam pieradinājuši, ir pašsaprotami, pat ja šis likums to neprasītu. 

Cilvēks pieņem lēmumus, rīkojas, laiž pasaulē bērnus, un valsts viņam ar likumiem noteic, ko drīkst un nedrīkst darīt. Turklāt sabiedrība solidāri uzņemas atbildību par tiem, kuri objektīvi nespēj par sevi gādāt. Visu iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai sabiedrība dalās ar savu labumu – galvenokārt maksājot nodokļus. No šīs naudas tiek atbalstīti arī trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji. Šīs nav lielas naudas summas, un tās ir domātas tikai pamatvajadzību nodrošināšanai – pajumtei, ēdienam, izglītībai, ārstniecībai.  

Tā ir ģimenes, cilvēka izvēle – turēt dzīvnieku mājās savam priekam. Šī izvēle ir arī atbildība un pienākums – apzināties un nodrošināt dzīvnieka vajadzības. Pirms šādu pienākumu uzņemties, jā, cilvēki vērtē arī savas finansiālās iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas