E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33051
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja ir strīds par laulības laikā iegūtās mantas sadali, tad laulība jāšķir tiesā

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Guna

Vēlos šķirties. Vīrs atsakās atstāt kopīgo dzīvokli, bet man gribētos, lai bērniem ir iespēja palikt pierastajās mājās. Kādas ir rīcības iespējas? 

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijā laulību iespējams šķirt pie zvērināta notāra vai tiesā. 

Ja abi laulātie vēlas šķirt laulību un viņu starpā nav strīda par laulības laikā iegūtās mantas sadali, tad laulību var šķirt pie notāra, t. sk. vienojoties par to, kā tiek sadalīts konkrētais dzīvoklis. 

Savukārt, ja laulātie savā starpā nevar vienoties, tad jāvēršas tiesā. Konkrētajā tiesvedībā tiktu risināts arī jautājums par mantas (dzīvokļa) sadali. 

Ja laulātie nav noslēguši laulības līgumu (mantas šķirtība, mantas kopība) vai ja dzīvoklis ir iegādāts laulības laikā, un ja zemesgrāmatā nav veikta atzīme par to, ka konkrētais dzīvoklis ir viena laulātā atsevišķa manta, tad saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās (uz pusēm). 

Papildus norādām, ka atbilstoši Civillikuma 77. panta pirmajai daļai tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai ja attiecīgās prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu. Turklāt saskaņā ar Civilprocesa likuma 238. pantu lietā par laulības šķiršanu prasījumi, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, t. sk. laulāto mantas dalīšana, izspriežami vienlaikus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 233 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas