E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32995
Lasīšanai: 3 minūtes

Invaliditātes pensiju ietekmē vairāki rādītāji

J
jautā:
16. jūnijā, 2024
Juris

Labdien! Esmu 1. grupas invalīds, nestrādājošs. Sakarā ar to, ka man nebija trīs gadu darba stāža Latvijā, lai noteiktu tiesības uz invaliditātes pensiju, tika ņemti vērā apdrošināšanas stāži ārzemēs (tie neietekmē pensijas apmēru, bet nosaka tiesības uz pensiju). Minimālā pensija Latvijā 1. grupas invalīdam ir 273,60 eiro. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts, ja nav tiesību uz invaliditātes pensiju, nestrādājošajam ir 249,34 eiro. Es nevaru izprast, kā man (ja ņem vērā visas regulas un darba stāžus ārzemēs un Latvijā), saņemot unikālās tiesības uz Latvijas invaliditātes pensiju, tā ir mazāka (220,13 eiro) nekā cilvēkiem, kas saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, jo viņiem nav darba stāža. Paldies. 

A
atbild:
18. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes pensiju var saņemt, ja apdrošināšanas (darba) stāžs nav mazāks par trim gadiem.  

I grupas invaliditātes pensijas apmēru ietekmē:  

  • personas vidējās apdrošināšanas iemaksu alga, ko nosaka par jebkuriem 36 mēnešiem pēc kārtas pēdējo piecu gadu laikā pirms invaliditātes pensijas piešķiršanas; 
  • personas individuālais apdrošināšanas stāžs; 
  • maksimāli iespējamais apdrošināšanas stāžs, kuru nosaka no 15 gadu vecuma līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai. 

I grupas invaliditātes pensijas aprēķina pēc formulas, kas norādīta likuma “Par valsts pensijām” 16. pantā. 

Tātad invaliditātes pensijas apmēru ietekmē arī alga, no kādas Latvijā jums ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). 

Invaliditātes pensijas katra gada 1. oktobrī tiek indeksētas. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsti netiek indeksēti. 

Piešķirot pakalpojumu, šajā gadījumā invaliditātes pensiju, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) lēmumā cilvēkam paziņo, uz kādu tiesību aktu normu pamata pensija piešķirta. Ja jums nav saprotams aprēķinātās un izmaksājamās pensijas apmērs, tad varat lūgt to izskaidrot VSAA. Saziņas iespējas: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas