E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32918
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
4
4

Bērnudārza darba laika neievērošana. Kā to novērst?

J
jautā:
10. jūnijā, 2024
Paula

Labdien! Esmu skolotāja bērnudārzā. darba laiks ir no plkst. 8.00 līdz 18.00. Ir vecāki, kuri laikus neierodas pēc saviem bērniem, atnāk, kavējot 30 minūtes vai pat vairāk. Ko bērnudārzs no savas puses var darīt? Es nesaņemu algu par to, ka palieku pēc sava darba laika pieskatīt bērnus. 

A
atbild:
18. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba laiku bērnudārza darbiniekiem parasti nosaka darba līgumā, kā arī bērnudārza iekšējās kārtības noteikumos. 

Par bērnudārza pakalpojuma saņemšanu (darba laiku) vecāki tiek informēti, slēdzot līgumu par bērnudārza pakalpojumiem.   

Lai nodrošinātu bērnudārza iekšējās kārtības noteikumu pilnvērtīgu piemērošanu, noteikumos pastāv iespēja ietvert arī vecāku tiesības un pienākumus, tostarp laiku, kādā vecāki ir tiesīgi saņemt bērnudārza pakalpojumus.  

Ar iekšējās kārtības noteikumiem vecāki ir jāiepazīstina, piemēram, izsniedzot tos drukātā formātā un lūdzot vecāku parakstu par saņemšanu. Tas nodrošinās pilnvērtīgu komunikāciju starp iestādi kā pakalpojuma sniedzēju un vecākiem kā pakalpojuma saņēmējiem.  

Savukārt ar darba devēju darbinieks (skolotājs) var darba līgumā vienoties par virsstundu darbu un tā apmaksas kārtību. Ja šāda kārtība nav paredzēta, darbinieks var rakstveidā vērsties pie bērnudārza vadītāja un lūgt grozīt darba līgumu, paredzot virsstundu darbu.  

Proti, situācijā, ja skolotājam nākas strādāt virsstundu darbu, jo vecāki laikus nav ieradušies pēc bērna, virsstundu darbs ir uzskaitāms un par to aprēķināma kompensējoša samaksa.  

Lai nodrošinātu darba devējam skolotāja virsstundu darba apliecinājumu, viena no iespējām ir sagatavot aktu par virsstundu darbu konkrētajā dienā, kurā fiksēts laiks, kad bērns no bērnudārza ir izņemts, vecāka un skolotāja paraksts. Akta sastādīšana cita starpā disciplinēs vecākus pēc sava bērna ierasties savlaicīgi.  

Lai kompensētu pedagoga virsstundu darbu, pastāv iespēja pakalpojumu līgumā, ko bērnudārzs slēdz ar bērna vecāku, iekļaut nokavējuma naudas aprēķinu par bērnudārza darba laika neievērošanu.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas