E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32848
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai šogad ir mainīti noteikumi trūcīgā statusa iegūšanai

J
jautā:
03. jūnijā, 2024
Inta

Labdien! Vai ar šo gadu ir mainījušies noteikumi par trūcīgā statusa iegūšanu? Cik liela šogad ir summa uz vienu ģimenes locekli? Kādu bankas konta pārskatu sociālais dienests drīkst pieprasīt? 

A
atbild:
07. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Šogad nav mainītas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma normas un Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” normas par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem, mājsaimniecības ienākumu vērtēšanu un sociālās palīdzības kritērijiem. 

Mainīts ir mājsaimniecības minimālo ienākumu apmērs, kuru nesasniedzot nosaka trūcīgā statusu, kā arī piešķir pabalstus. Kopš pagājušā gada 1. jūlija minimālo ienākumu sliekšņi tiek aprēķināti procentos no ienākumu mediānas, kas šā gada 1. janvārī ir lielāka nekā pērn. No 2023. gada 1. jūlija tika piemērota ienākumu mediāna – 626,57 eiro. No 2024. gada 1. janvāra tiek piemērota ienākumu mediāna – 685,78 eiro. 

Likums noteic, ka trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir  50% no ienākumu mediānas. Šogad tas ir 343 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 240 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā. (Pērn no 1. jūlija bija 313 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 219 eiro katrai nākamajai personai). 

Savukārt GMI slieksnis, kas ir 20% no ienākumu mediānas, šogad ir 137 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 0,7 no tā jeb 96 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. (Pērn no 1. jūlija GMI slieksnis bija 125 eiro un 87,50 eiro). 

GMI sliekšņu summa ir iekļauta mājokļa pabalsta formulā. 

Mājsaimniecības ienākumi tiek vērtēti par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem, neregulārie ienākumi  par pilniem pēdējiem 12 kalendāra mēnešiem. 

Iesniedzot Iztikas līdzekļu deklarāciju, tai jāpievieno pārskats vai izraksts no katra atvērtā kredītiestādes maksājuma vai Pasta norēķinu sistēmas konta par pēdējo trīs pilnu kalendāra mēnešu naudas līdzekļu kustību un konta atlikumu minētā perioda sākumā un beigās. 

Lai saņemtu sociālo palīdzību un noteiktu atbilstību trūcīgas mājsaimniecības statusam, mājsaimniecībai nevar būt naudas līdzekļu uzkrājums, kas pārsniedz trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni (343 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 240 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā).  

Pašvaldības sociālajam dienestam ir tiesības iegūt Valsts ieņēmumu dienesta uzturētā Kontu reģistra informāciju par konkrētās personas konta esamību. Kontu reģistra likuma 6. panta pirmās daļas 12. punkts: “Reģistra pārzinis reģistrā iekļautās ziņas izsniedz arī pašvaldībām  lai noskaidrotu informāciju par konta esību personai, kura pieprasījusi sociālo palīdzību vai sociālos pakalpojumus, ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas procesā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam.” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas