E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32846
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kas ir tiesas brīdinājums par saistību piespiedu izpildi

J
jautā:
03. jūnijā, 2024
Jana

Kas sūta pirmstiesas brīdinājumu? Vai to dara tiesa vai tas, kurš grib atgūt parādu? Vēstulē ir norādīts pieteicējs un viņa dati, kā arī pašas tiesas adrese. Vietnē tiesas.lv ir minēts, ka tieši šī tiesa izskata zemesgrāmatu lietas. Vai ir iemesls domāt, ka tas varētu būt apmāns? Jo neviens no norādītajiem kontaktiem nesakrīt ar vietnē atzīmētajiem. 

A
atbild:
17. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja kreditors ir vērsies tiesā par parādsaistību piedziņu, tad tiesa parādniekam nosūta brīdinājumu par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā.  

Tā ir vienkāršota tiesas procedūra, kuru izmanto gadījumos, kad starp pusēm nepastāv strīds par to, vai parāds eksistē, jo šajā gadījumā tiesa neizskata lietu pēc būtības. Procesuālās tiesību normas saistību izpildīšanai piespiedu kārtībā noteiktas Civilprocesa likuma 50.1 nodaļā.  

Tiesas nosūtītajā brīdinājumā ir norādīts:  

  • brīdinājuma numurs un tās tiesas nosaukums, kura izsaka brīdinājumu; 
  • pieteicējs, maksājuma saistība, saistību pamatojošo dokumentu identificējošā informācija, saistības izpildes termiņš, pieprasītā summa un tās aprēķins; 
  • parādnieks; 
  • tas, ka tiesa nav pārbaudījusi prasījuma pamatotību; 
  • parādnieka iespēja 14 dienu laikā no brīdinājuma izsniegšanas dienas samaksāt pieteikumā norādīto summu, paziņojot par to tiesai, vai iesniegt tiesā iebildumus; 
  • tas, ka brīdinājumā norādītā saistība tiks nodota piespiedu izpildei, ja noteikto 14 dienu laikā nebūs iesniegti iebildumi vai pierādījumi par samaksu.

Kopā ar brīdinājumu tiek nosūtīta arī parādnieka atbildes veidlapa. Šie dokumenti ar Latvijas pasta starpniecību tiek izsniegti parādniekam pret parakstu.  

Ja jums ir šaubas par saņemto sūtījumu, tad varat telefoniski sazināties ar konkrēto tiesu un noskaidrot informāciju par atsūtīto brīdinājumu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas