E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32733
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Paskaidrojums izglītības iestādē

J
jautā:
21. maijā, 2024
Anonīms

Jautājums par paskaidrojumu rakstīšanu mācību iestādēs. Vai tas ir nepieciešams un obligāts? Ko darīt, ja to liek rakstīt piespiedu kārtā?

A
atbild:
29. maijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Tā kā neesat minējis, par ko un kam jums jāsniedz paskaidrojums, iespējams sniegt tikai vispārīgu atbildi.  

Rakstveida paskaidrojumu izglītības iestāde parasti pieprasa gadījumos, ja ir noticis izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumu vai cita iekšējā normatīvā akta pārkāpums vai par to ir pamatotas aizdomas. Minētajās situācijās paskaidrojums ir nepieciešams.  

Paskaidrojums ir viens no līdzekļiem lietas patieso apstākļu un konkrēto faktu, kā arī ar to saistīto atziņu noskaidrošanai. Paskaidrojuma sniegšana ir iespēja rakstveidā izskaidrot savu rīcību, tostarp aizsargāties pret pārmetumiem. Savukārt pēc iepazīšanās ar paskaidrojumu izglītības iestādes vadība var izvērtēt, vai pārkāpums patiešām ir tāds, lai tas būtu par pamatu, piemēram, disciplinārsodam.  

Izglītību reglamentējošie normatīvie akti nenosaka paskaidrojumu pieprasīšanas un sniegšanas kārtību. Paskaidrojuma sniegšana ir personas tiesības, taču gadījumā, ja norādītajā termiņā pieprasītais paskaidrojums nav saņemts, attiecīgais fakts fiksējams dokumentāri. Vienlaikus atteikšanās sniegt paskaidrojumu var tikt interpretēta kā atteikšanās no sadarbības vai konkrētās lietas apstākļu apzināta noklusēšana vai pat slēpšana. Rakstveida paskaidrojuma sniegšana ir obligāta tad, kad tas noteikts izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumos vai citā iekšējā normatīvajā aktā, kā arī gadījumos, kad tiek ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas