E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32685
Lasīšanai: 5 minūtes

Sodāmības dzēšana un sabiedriskā darba aizstāšana

J
jautā:
17. maijā, 2024
Raimonds

Labdien! Ja persona nav nostrādājusi tiesas piemērotās probācijas darba stundas, vai nenostrādātās stundas automātiski tiek aizstātas ar brīvības atņemšanu uz vienu mēnesi? Persona dzīvo citā valstī, un no tiesas nolēmuma izpildes ir pagājuši vairāk nekā 7 gadi. Vai sodāmība dzēšas? Ja pēc 10 gadiem persona atgriežas Latvijā, vai vēl joprojām būs spēkā tiesā piemērotais sods? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024

Pirmkārt, ir jānošķir jēdzieni sodāmības dzēšana un sabiedrisko darbu aizstāšana ar īslaicīgu brīvības atņemšanu.  

Latvijas Sodu izpildes kodeksa 138. panta otrā daļa nosaka: ja Valsts probācijas dienesta amatpersona konstatē, ka ar sabiedrisko darbu notiesātais neņem vērā izteikto brīdinājumu un atkārtoti bez attaisnojuma pārkāpj soda izciešanas nosacījumus un kārtību, tā iesniedz tiesai iesniegumu par šā soda aizstāšanu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu. Sabiedriskā darba izpilde līdz lietas izskatīšanai tiesā tiek apturēta. 

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 646. panta pirmo daļu, ja persona, kura notiesāta ar sabiedrisko darbu vai kurai sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, bez attaisnojoša iemesla to nepilda, tiesnesis sabiedrisko darbu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu saskaņā ar Krimināllikumā noteikto. 

Atbilstoši Krimināllikuma 40. panta piektajai daļai, ja persona, kura notiesāta ar sabiedrisko darbu, vai persona, kurai sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, bez attaisnojoša iemesla to nepilda, tiesa pēc soda izpildes iestādes iesnieguma saņemšanas neizciesto sodu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, četras darba stundas rēķinot kā vienu īslaicīgas brīvības atņemšanas dienu, taču ne ilgāk par trim mēnešiem. 

Krimināllikuma 63. panta trešā daļa noteic, ka par nesodītām atzīstamas: 

  • personas, kas atbrīvotas no soda ar tiesas spriedumu vai attaisnotas; 
  • personas, kurām iestājies likumā paredzētais notiesājoša sprieduma izpildīšanas noilgums; 
  • nosacīti notiesātas personas  gadu pēc pārbaudes laika beigām, bet papildsoda piemērošanas gadījumā  gadu pēc papildsoda izciešanas laika beigām. Ja nosacīti notiesātajai personai tiek izpildīts piespriestais sods, sodāmības dzēšanas termiņu aprēķina, ņemot vērā faktiski izciesto sodu; 
  • pēc viena gada  personas, kas izcietušas īslaicīgu brīvības atņemšanu, sabiedrisko darbu vai naudas sodu; 
  • pēc diviem gadiem  personas, kas izcietušas brīvības atņemšanas sodu, ne ilgāku par trim gadiem, vai probācijas uzraudzību; 
  • pēc pieciem gadiem  personas, kas izcietušas brīvības atņemšanas sodu, ilgāku par trim gadiem, bet ne ilgāku par pieciem gadiem; 
  • pēc astoņiem gadiem  personas, kas izcietušas brīvības atņemšanas sodu, ilgāku par pieciem gadiem, bet ne ilgāku par desmit gadiem; 
  • pēc desmit gadiem  personas, kas izcietušas brīvības atņemšanas sodu, ilgāku par desmit gadiem. 

Savukārt Krimināllikuma 63. panta ceturtā daļa noteic, ka sodāmības dzēšanas termiņu skaita no dienas, kad persona pilnībā izcietusi pamatsodu un papildsodu. Papildsoda  mantas konfiskācija – izpilde neietekmē sodāmības dzēšanas termiņa skaitīšanu. 

Notiesājoša sprieduma izpildīšanas noilguma termiņi ir norādīti Krimināllikuma 62. panta pirmajā daļā 

Krimināllikuma 62. panta pirmā daļa noteic, ka noilgums tiek pārtraukts, ja notiesātais izvairās no soda izciešanas vai līdz noilguma termiņa izbeigšanās brīdim izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, par kuru tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz laiku, ne mazāku par vienu gadu. Ja izdarīts jauns noziedzīgs nodarījums, tad noilgumu sāk skaitīt no tā izdarīšanas brīža, bet, ja notiesātais izvairījies no soda izciešanas,  no tā brīža, kad viņš ierodas izciest sodu, vai no tā brīža, kad notiesātais, kas ir slēpies, tiek aizturēts. Tomēr notiesājošais spriedums nav izpildāms, ja no tā spēkā stāšanās laika pagājuši piecpadsmit gadi un noilgumu nav pārtraucis jauns noziedzīgs nodarījums. Jautājumu par to, vai notiesātais ir izvairījies no soda izciešanas, izlemj tiesa. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas