E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32668
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā sameklēt pazudušu kopīpašnieku

J
jautā:
15. maijā, 2024
Elmars

Izsolē nopirku dzīvokli, kurš ir kopīpašums: 1/2 daļa piederēja mirušai personai, 1/2 daļa personai, kas nav atrodama. Atbilstoši likumam es nedrīkstu dzīvoklī esošās mantas iznīcināt. Kādi turpmākie soļi man ir jāveic? 

A
atbild:
17. jūnijā, 2024

Savas īpašuma tiesības uz dzīvokli jums ir jānostiprina zemesgrāmatā atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam, sazinoties ar zvērinātu notāru.  

Tā kā pazudusī persona nav jūsu radinieks, to atrast var būt grūti. Viena padoma, kā to izdarīt, nav, jums pašam ir jāinteresējas pēc iespējas plašāk un jāizmanto visas iespējas. Piemēram, jūs varat parunāt ar kaimiņiem, pajautāt personas kontaktinformāciju zemesgrāmatu nodaļā vai pašvaldības sociālajā dienestā, censties atrast personas radiniekus. Ja to neizdodas izdarīt (vai personai nav radinieku), tad jums ir tiesības vērsties Valsts policijā un ziņot par to, ka persona ir pazudusi un nav atrodama (sasniedzama). Bez vēsts pazudušās personas meklē Valsts policija. Plašāk par pazudušās personas meklēšanu lasiet šeit. 

Tiesa izsludina pazudušo personu par mirušu pēc ieinteresēto personu, bet, ja tādu nav, tad pēc viņa mantas aizgādņa vai prokurora lūguma, kuru var iesniegt, tiklīdz notecējuši desmit gadi no tā gada beigām, kad par pazudušo saņemtas pēdējās ziņas. Ja pazudušais, kad saņemtas pēdējās ziņas par viņu, bijis sasniedzis septiņdesmit gadu vecumu, tad jau pēc pieciem gadiem no šo ziņu saņemšanas var lūgt izsludināt viņu par mirušu (atbilstoši Civillikuma 377. pantā noteiktajam). 

Nopērkot izsolē dzīvokli ar šādiem nosacījumiem, jūs esat uzņēmies noteikto risku. Iesakām jums sazināties ar juristu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 10 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas