E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32617
Lasīšanai: 3 minūtes

Atšķirīgām jomām ir dažāds normatīvais regulējums un mērķi

J
jautā:
10. maijā, 2024
Juris

Sveiki! Kāpēc sociālais dienests, rēķinot mājokļa pabalstu utt., invalīda kopšanas pabalstu neuzskata par personas ienākumu, bet apdrošināšanas kompānijas, aprēķinot personas vidējo izpeļņu, zaudējumu apmēru, to ņem vērā kā personas ienākumu? Kam ir paredzēts invalīda kopšanas pabalsts  man kā invalīdam vai personai, kura mani apkopj? Paldies! 

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālā palīdzība un apdrošināšana ir divas atšķirīgas – sociālā un finanšu – jomas. Katrai no tām atšķiras normatīvais regulējums un mērķi. 

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (36. pantā) ir noteikti vairāki ienākumi, kurus neņem vērā, vērtējot iedzīvotāja materiālo situāciju, lai piešķirtu sociālās palīdzības pabalstus.  

Sociālās palīdzības mērķis ir sniegt materiālu atbalstu mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem, lai nodrošinātu ienākumus garantētā minimālā ienākumu sliekšņa līmenī un segtu ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus, kā arī sniegt atbalstu atsevišķu izdevumu apmaksai un krīzes situācijās. Pabalsts personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana, ir paredzēts pašam cilvēkam ar invaliditāti, nevis viņa aprūpētājam. 

Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likums nosaka: pirms apdrošināšanas līguma noslēgšanas apdrošināšanas izplatītājs, pamatojoties uz klienta sniegto informāciju, noskaidro klienta prasības un vajadzības un klientam saprotamā veidā sniedz objektīvu informāciju par apdrošināšanas produktu, lai klients, pamatojoties uz saņemto informāciju, varētu pieņemt lēmumu. 

Saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu materiālo zaudējumu apmēru un aprēķināšanas kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 1108 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem”, bet nemateriālo zaudējumu, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām saistībā ar cietušā fizisku traumu, sakropļojumu, invaliditāti, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1. grupas invaliditāti, apmēru un aprēķināšanas kārtību nosaka atsevišķi Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas