E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32572
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pārkāpumu video fiksācija

J
jautā:
07. maijā, 2024
Anna

Labdien! Es dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kurā atkritumu tarifi tiek aprēķināti, ņemot vērā deklarēto iedzīvotāju skaitu. Šobrīd nav iespējas ierobežot piekļuvi atkritumu konteineriem, un tas rada situāciju, ka citu ēku iedzīvotāji izmanto mūsu konteinerus bez maksas, tādējādi radot papildu izmaksas mūsu mājas iedzīvotājiem. Vēlos noskaidrot, vai mums ir tiesības veikt video uzraudzību, t. sk. filmēt ar telefona kameru, un izsaukt policiju gadījumā, ja novērojam, ka citu māju iedzīvotāji nelegāli izmanto mūsu konteinerus? Kādi normatīvie akti attiecas uz konkrēto situāciju? Vai ir paredzētas sankcijas par šāda veida pārkāpumiem? 

A
atbild:
14. maijā, 2024

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 (Regula) un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Ja videoieraksta izdarīšanai (piemēram, no mobilā telefona) ir gadījuma raksturs, t. i., to iepriekš neplānojot, neuzstādot attiecīgas videonovērošanas iekārtas u. tml., šādai datu apstrādei Regulu nepiemēro (Regulas 18. apsvērums un 2. panta 2. punkta c) apakšpunkts).  

Tādējādi, ja jums ir izdevies fiksēt pārkāpēju ar mobilā telefona (vai citas iekārtas) palīdzību, jums ir tiesības nodot attiecīgo ierakstu tiesībsargājošajām iestādēm administratīvā pārkāpuma lietvedības uzsākšanai.   

Pienākums apmaksāt radīto atkritumu izvešanu izriet no Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16. panta, kas noteic, ka sadzīves atkritumu sākotnējais radītājs vai valdītājs piedalās pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, tai skaitā atkritumu dalītajā savākšanā, ievērojot normatīvos aktus par atkritumu apsaimniekošanu (arī pašvaldības izdotos saistošos noteikumus) un noslēdzot līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš ir noslēdzis attiecīgo līgumu ar pašvaldību atbilstoši minētā likuma 18. pantam. 

Sadzīves atkritumu sākotnējais radītājs, valdītājs vai bijušais valdītājs sedz visas izmaksas, kas saistītas ar viņa radīto sadzīves atkritumu, tai skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu, tostarp par nepieciešamo infrastruktūru un tās darbību. 

Atbildība par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta Atkritumu apsaimniekošanas likuma 43. pantā 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas