E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32571
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvokļa īpašuma izmantošana

J
jautā:
07. maijā, 2024
Ligita

Labdien! Vēlētos uzzināt, vai ir pieļaujama tehnisko ierīču (sūkņu u. tml.) izvietošana dzīvoklī? Vai ir kādi likumi/noteikumi, kas to kontrolē? Kas ir atbildīgs par to ievērošanu? Ja tas ir pieļaujams, vai pastāv ierobežojumi vai nosacījumi, kas jāievēro? 

A
atbild:
14. maijā, 2024

Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pants noteic, ka dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības, tai skaitā tiesības valdīt un lietot dzīvokļa īpašumu, iegūt no tā labumu, izmantot to pēc sava ieskata mantas pavairošanai un vispār lietot to jebkādā veidā, ciktāl dzīvokļa īpašnieku neierobežo likumi un ciktāl tas nerada traucējumus citiem dzīvokļu īpašniekiem. 

Tādējādi jūs varat izvietot savā dzīvokļa īpašumā jebkādas ierīces un iekārtas, kas nav izņemtas no likumīgās apgrozības vai kuru izmantošanas ierobežojumus neparedz ārējie normatīvie akti, ievērojot citu dzīvokļu īpašnieku tiesības un intereses.    

Ja iekārtu darbināšana ir saistīta ar paaugstināta trokšņa radīšanu, tad jums ir pienākums ievērot Ministru kabineta noteikumos Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” noteiktos trokšņu robežlielumus.  

Tāpat īpašnieka pienākums ir izlietot dzīvokļa īpašumu atbilstoši sanitārajām un ugunsdrošības normām un neradīt aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, kā arī apkārtējās vides kvalitātei. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas