E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32547
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai maternitātes pabalsta periodā var gūt ienākumus no mikrouzņēmuma

J
jautā:
03. maijā, 2024
Sanda

Labdien! Esmu pašnodarbināta MUN maksātāja, katru ceturksni maksāju nodokli 25% no apgrozījuma. Vai man ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu (B lapu) laikā, kad gūstu ienākumus zem minimālās algas jeb 700 eiro? Vai vienlaikus varu būt pirmsdzemdību atvaļinājumā un gūt ienākumus, kuri būs zemāki par minimālo algu? Paldies! 

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu (par darbnespējas lapas B periodu) piešķir, ja sieviete nestrādā un negūst ienākumus. 

Sociālās apdrošināšanas pabalstus piešķir darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai un maksā tad, ja šajā laikā nestrādā, negūst ienākumus. Sociālās apdrošināšanas pabalsti aizstāj ienākumus likumos paredzētajos periodos, kad objektīvi nav iespējams strādāt. 

No mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) 80% attiecina uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), bet 20% – uz iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pašnodarbinātais, MUN maksātājs ir sociāli apdrošināts maternitātei un citiem pašnodarbinātajiem paredzētajiem apdrošināšanas gadījumiem, maksājot attiecīgo nodokli no jebkuras summas. 

Ja turpināsiet gūt pašnodarbinātā ienākumus mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusā, tad jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas