E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32422
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Informācija par tuvinieka ārstēšanu sociālās aprūpes centrā

J
jautā:
16. aprīlī, 2024
Māris

Labdien! Manai mammai veselības stāvokļa dēļ pēc insulta ir nepieciešama diennakts uzraudzība, tāpēc viņa tika ievietota pansionātā. Sakarā ar demences pazīmēm un halucinācijām es piekritu pansionāta piedāvājumam saņemt psihiatra maksas pakalpojumu, kuru nodrošina uz vietas pansionātā. Katra vizīte mūsu ģimenei izmaksāja 75 eiro. Kad lūdzu sniegt vairāk informācijas par ārstēšanu, novērojumiem, veselības stāvokli, tai skaitā slimības diagnozi, ārstēšanas, izmeklēšanas un rehabilitācijas plānu, saņēmu e-pastu no pansionāta direktora, ka psihiatra slēdziens maksā papildu 75 eiro. Vienīgā informācija par ārstēšanu un tās nepieciešamību ir īsziņa un ziņa WhatsApp aplikācijā par to, ka nepieciešams atvest vienas vai otras zāles un ir bijis psihiatrs. Vai man kā mammas pilnvarotajam pārstāvim veselības jautājumos ir tiesības vaicāt un saņemt rakstveida informāciju par nepieciešamo ārstēšanu, diagnozi? Kādu informāciju pacients ir tiesīgs saņemt bez maksas? Vai samaksa 75 eiro apmērā par psihiatra slēdzienu ir tiesiski pamatota?

A
atbild:
16. maijā, 2024

Lai sniegtu atbildi, sazinājāmies ar Veselības inspekciju (VI), kura norādīja, ka situācijas korektai izvērtēšanai būtu nepieciešama plašāka informācija, piemēram, ko paredz savstarpēji noslēgtais līgums ar sociālās aprūpes centru (SAC), vai SAC ir reģistrēts kā ārstniecības iestāde u. c.  

Vienlaikus VI akcentē: ja esat juridiski pilnvarots pārstāvēt mammu un ja pilnvarā ir norāde, ka jums ir tiesības saņemt informāciju par mammas veselības aprūpi, tad attiecīgā informācija jums ir jāsniedz.  

Savukārt Pacientu tiesību likums skaidro tiesības uz informāciju un tiesības iepazīties ar medicīniskajiem dokumentiem.  

Likuma 4. panta sestajā daļā noteikts, ka pacientam ir tiesības pēc ārstniecības vai kāda tās posma pabeigšanas (piemēram, izrakstoties no ārstniecības iestādes) saņemt informāciju par viņam sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem un ārstniecības pabeigšanas pamatojumu, kā arī veikto diagnostisko izmeklējumu un funkcionēšanas novērtējumu rezultātus (izrakstus, norakstus un kopijas), norādījumus un rekomendācijas attiecībā uz turpmāko ārstniecību un sociālajiem pakalpojumiem un, ja tas nepieciešams pacienta veselības stāvokļa dēļ, saņemt nosūtījumu uz citu ārstniecības iestādi ārstniecības turpināšanai.  

Turpretī minētā likuma 9. panta pirmajā daļā paredzēts, ka pacientam ir tiesības iepazīties ar saviem medicīniskajiem dokumentiem. Viņam ir tiesības pieprasīt un saņemt izrakstus, norakstus un kopijas atbilstoši ārstniecības iestādē apstiprinātajam cenrādim. Pacientam ir tiesības vienu reizi bez maksas saņemt savu medicīnisko dokumentu izrakstu, norakstu vai kopiju. Izrakstus, norakstus un kopijas pacients saņem triju darbdienu laikā no attiecīgā pieprasījuma iesniegšanas dienas. 

Uzsveram, ka nosacījumi par dokumentu izsniegšanu attiecas uz ārstniecības iestādēm, tāpēc aicinām vērsties SAC, lai precīzāk noskaidrotu savas tiesības.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas