E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32278
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Darbinieka personīgās automašīnas lietošana darba vajadzībām

J
jautā:
05. aprīlī, 2024
Renārs

Es vēlos izmantot savu privāto automašīnu arī darba vajadzībām. Uzņēmums nav valsts iestāde un ir reģistrēts Igaunijā. Paredzētais nobrauktais attālums mēneša ietvaros var būtiski atšķirties. Kādas vienošanās/līgumi būtu slēdzami starp darbinieku un darba devēju? Kādi ir kompensācijas apmēri vai limiti, ko uzņēmums var maksāt darbiniekam? Vai un kādas atskaites jāiesniedz grāmatvedībā par nobraukto attālumu vai patērēto degvielu? 

A
atbild:
10. aprīlī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Jautājums par darbinieka personīgās automašīnas izmantošanu darba vajadzībām starp darba devēju un darbinieku var tikt risināts dažādi. Automašīnas izmantošanas nosacījumus puses var atrunāt darba līgumā vai tā pielikumos, kā arī par minēto jautājumu iespējams slēgt atsevišķu līgumu.  

Vienošanās nosacījumi, pie kuriem darbinieks piekrīt personīgās automašīnas izmantošanai darba vajadzībām, var būt atšķirīgi. Ja darbinieks par automašīnas izmantošanu no darba devēja neprasa atsevišķu atlīdzību, tad pušu starpā slēdzams automašīnas patapinājuma līgums. Ar patapināšanu (lietošanas aizdevumu) likuma izpratnē saprot kādas lietas nodošanu noteiktai lietošanai bez atlīdzības (skat. Civillikuma 1947. pantu). Savukārt, ja darbinieks par personīgās automašīnas izmantošanu darba vajadzībām vēlas no darba devēja saņemt atlīdzību, pušu starpā par automašīnas lietošanu būtu slēdzams automašīnas nomas līgums. Atšķirībā no patapinājuma ar nomu viena puse piešķir vai apsola otrai kādas lietas lietošanu par noteiktu maksu (skat. Civillikuma 2112. pantu). Ja vienošanās tiek panākta par nomas attiecībām, nomas maksas noteikšana ir darbinieka un darba devēja sarunu rezultāts. Nomas maksa var būtiski atšķirties, ievērojot automašīnas vecumu, vērtību, lietošanas intensitāti, ekspluatācijas izmaksas u. tml. 

Vienojoties par darbinieka privātās automašīnas izmantošanas tiesisko pamatu, vienlaikus jāvienojas arī par darbinieka darba vajadzībām patērētās degvielas un citu izdevumu, tai skaitā nodokļu, atlīdzināšanas nosacījumiem. Ņemot vērā automašīnas izmantošanas tiesisko pamatu un citus faktorus, darba devējs, lai pamatotu degvielas izmantošanu uzņēmuma saimnieciskās darbības nodrošināšanai, var darbiniekam pieprasīt veikt patērētās degvielas uzskaiti (ar ceļazīmēm vai maršruta lapām) grāmatvedības organizācijas dokumentos noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas