E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32031
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai jāmaksā nodoklis, pārdodot vienu no diviem īpašumiem

J
jautā:
11. martā, 2024
Harijs

Labdien! Gribu pārdot māju, kuru pats sāku celt 2003. gadā, biju tajā deklarēts no 2007. līdz 2009. gadam un joprojām šajā mājā dzīvoju. Vēl ir dzīvoklis, kurā no 2009. līdz šim brīdim esmu deklarēts. Vai, pārdodot māju, būs valstij jāmaksā 20% nodoklis? 

A
atbild:
14. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā kā jums ir divi īpašumi un mājas pārdošanas darījums neatbilst nevienam nodokļa atbrīvojuma kritērijam, tad no mājas pārdošanā gūtā ienākuma būs jāmaksā 20% nodoklis.  

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti gadījumi, kad fiziskās personas ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas neapliek ar nodokli: 

  • ja pārdod nekustamo īpašumu, kurš ir īpašumā vismaz piecus gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas šajā piecu gadu periodā nekustamajā īpašumā ir deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz atsavināšanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un ienākumu no tā pārdošanas no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas vai arī pirms nekustamā īpašuma pārdošanas.

Apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. 

Par nodokļa piemērošanu un citiem ar paredzēto darījumu saistītiem jautājumiem, tajā skaitā – iegādes vērtības noteikšanu, kas samazina apliekamo ienākumu, individuālā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas