E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3198
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pabalsti valsts iestādes darbinieka nāves gadījumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2013
Dzintra Dambe

Labdien! Strādāju valsts iestādē. Ir miris manas darba kolēģes vīrs, kurš arī strādāja valsts pārvaldē. Saskaņā ar Valsts un pašv. inst. amatpersonu un darbinieku atl. likuma 20.pantu, viņa griezās pie sava darba devēja ar lūgumu saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā) nāvi, ko darba devējs arī apmierināja. Sask. ar šī paša likuma 19.panta 1.daļu, kolēģe griezās pie nelaiķa (sava laulātā) darba devēja ar ar lūgumu pēc pabalsta darbinieka nāves gadījumā un saņēma atteikumu ar paskaidrojumu, ka, pamatojoties uz iepr. minēto likumu un MK not.Nr.565, viņai pienākas pabalsts tikai vienā valsts iestādē, pie viņas darba devēja. Vēlamies noskaidrot, vai mirušā darbinieka darba devēja (valsts iestādes) atteikums ir likumīgs? Un kāds šajā gadījumā ir likumīgais pamatojums? Ja darba devējam nav bijusi taisnība, kā manai kolēģei rīkoties tālāk? Jau iepriekš pateicos par sapratni un atbalstu.

A
atbild:
22. novembrī, 2013
Finanšu ministrija
Ieva Pužule, Komunikācijas nodaļas vecākā referente

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk - Atlīdzības likums) 19.panta pirmā daļa nosaka tiesības ģimenes loceklim vai personai, kura uzņēmusies mirušās amatpersonas (darbinieka) apbedīšanu, saņemt vienreizēju pabalstu mirušajai amatpersonai (darbiniekam) noteiktās mēnešalgas apmērā. 

Savukārt Atlīdzības likuma 20.pants  nosaka tiesības  amatpersonai (darbiniekam) saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Abu iepriekš minēto pabalstu piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumu Nr.565 „Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām”  II sadaļa „Pabalsts amatpersonas (darbinieka) nāves gadījumā” un VI sadaļa „Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi”.

Ne Atlīdzības likums, ne Ministru kabineta noteikumi nenosaka ierobežojumus vienlaicīgai abu pabalstu saņemšanai. Līdz ar to Jūsu minētajā gadījumā personai ir tiesības gan savā darbavietā saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa nāvi, ko nosaka Atlīdzības likuma 20.pants, kā arī mirušā vīra darbavietā saņemt pabalstu amatpersonas (darbinieka)  nāves gadījumā, ko nosaka 19.panta pirmā daļa.

Darba devēja atteikumu izmaksāt pabalstu amatpersona (darbinieks) var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, vēršoties augstākajā iestādē, vai ja tādas nav, tad Administratīvajā tiesā. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas