E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31814
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā notiek parādu piedziņa par ātrajiem kredītiem

J
jautā:
13. februārī, 2024
Ieva

Labdien! Tēvs šobrīd atrodas sociālās aprūpes centrā, kur uzturēšanās tiek apmaksāta no viņa pensijas 85% apmērā (pārējos 15% sociālais centrs izmaksā tēvam privātiem tēriņiem) un bērnu līdzmaksājuma, lai segtu visu rēķina summu. Patlaban pensija ir mazāka nekā valstī noteiktā minimālā alga, līdz ar to līdzmaksājums ir lielāks nekā pensijas segtā daļa. Ar gadiem tēvs ir uzkrājis parādus, ņemot ātros kredītus, par kuriem ilgstoši nav licies ne zinis. Vairāki parādi tiek piedzīti tiesas ceļā. No kuras summas un kādā apmērā tiesu izpildītāji būs tiesīgi piedzīt parādu šajā situācijā? Biedē tas, ka par tēva bezatbildību nāksies maksāt bērniem, pieaugot līdzmaksājumam par uzturēšanos sociālajā aprūpes centrā, ja tiktu periodizētas tiesu izpildītāju prasības.

A
atbild:
19. februārī, 2024

Kreditoru tiesības piedzīt parādus noteiktā apmērā no privātpersonas Latvijas Republikā likumdevējs ir ierobežojis likumā. Parādi var tikt uzkrāti, līdz lieta nonāk tiesā un tālāk pie zvērināta tiesu izpildītāja, kuram ir tiesības vērst piedziņu uz parādnieka mantu un ienākumiem, ka arī mantu, kas ir laulāto kopīpašumā. Atbilstoši Civilprocesa likuma 570. pantā noteiktajam piedziņu ietekmē tas, kas jūsu tēvam pieder, piemēram, ja dzīvoklis zemesgrāmatā ir noformēts uz tēva vārda vai ja viņa īpašumā ir zeme un cita manta, kā arī kreditora prasījums, pret ko piedziņu vērst. Parādniekam vai tā pārstāvjiem ir jākomunicē ar zvērinātu tiesu izpildītāju, lai izslēgtu pārpratumus parādu piedziņā.

Arī mantinieki, ja tie pieņems mantojumu, mantos mantojuma atstājēja nenosegtās parādsaistības atbilstoši Civillikuma 382. pantā noteiktajam.

Jāpiebilst, ka Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums paredz personas tiesības tikt atbrīvotai no parādsaistībām, kuru kopējais apmērs pārsniedz vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu jeb 500 eiro, bet nepārsniedz 5000 eiro. Tiesiskais regulējums ir izstrādāts finansiālās grūtībās nonākušajiem, kuri vēlas, bet nespēj segt no patērētāju kreditēšanas līguma izrietošās parādsaistības, tostarp ātros kredītus, kam iestājies izpildes termiņš.

Lai iedarbinātu attiecīgo procesu, jums kopā ar tēvu jāsazinās ar zvērinātu notāru, kontakti ir pieejami šeit.

Ņemot vērā bērnu pienākumu uzturēt savus vecākus samērā ar savām spējām, kas ir nostiprināts Civillikuma 188. pantā, jums ir jāiesaistās parāda atmaksāšanas procesā, neatstājot to pašplūsmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas