E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31803
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Ja izglītības iestāde atsakās uzņemt bērnu ar uzvedības traucējumiem

J
jautā:
13. februārī, 2024
Ina

Labdien! 2023. gadā bērns mainīja skolu. Šogad viņš grib atgriezties vecajā skolā. Direktores atbilde bija kategorisks nē. Arguments ir tāds, ka trīs bērni no viņa klases atsakās mācīties kopā ar manu bērnu un direktorei jādomā par pārējo 26 bērnu drošību. Manam bērnam ir izteikti uzvedības traucējumi, disciplīnas pārkāpumi. Vai direktorei ir tiesības neuzņemt atpakaļ bērnu skolā pēc viņa dzīvesvietas?

A
atbild:
26. februārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē. Minētais gan nenozīmē, ka tai ir jābūt ģeogrāfiski dzīvesvietai vistuvākajai izglītības iestādei. Tāpat izglītības iestādes bieži vien nevar uzņemt visus gribētājus.

Turklāt jāņem vērā, ka izglītības iestādes vadītājs ir atbildīgs par izglītības iestādes darbību un tās rezultātiem, tostarp par izglītojamo drošību izglītības iestādē un tās teritorijā. Izglītības likuma 30. panta trešajā daļā noteikts, ka izglītības iestādes vadītājam ir pienākums izvērtēt saņemto informāciju par vardarbību pret izglītības procesa īstenošanā iesaistīto personu, informēt izglītības iestādes dibinātāju un risināt situāciju izglītības iestādē. Arī jūs pati norādāt, ka bērnam ir uzvedības traucējumi. Tātad var pieņemt, ka izglītības iestādes vadītājs ir bijis informēts par situāciju un izvērtējis izglītības iestādes resursus un iespējas to konstruktīvi risināt, tostarp – sniegt izglītojamam ar uzvedības traucējumiem un viņa vecākiem nepieciešamo pedagoģisko atbalstu, vienlaikus nodrošinot, lai nevajadzīgam riskam un apdraudējumam netiek pakļauti citi izglītojamie.

Tā kā jūs neesat apmierināta ar to, ka izglītības iestāde atsaka uzņemt jūsu bērnu, iesaku jums vērsties atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē, lai kopīgi atrastu labāko risinājumu. Vienlaikus paskaidroju, ka konkrētajā gadījumā nav korekti lietot terminu “atpakaļuzņemšana”, jo izglītojamais, kaut arī neilgu laiku, ir mācījies citā izglītības iestādē, tādēļ tagad uz viņu attiecas vispārējie noteikumi par uzņemšanu izglītības iestādē.

Izglītības iestādes lēmumu par atteikumu uzņemt jūsu bērnu, ja tas izsniegts rakstveidā, var apstrīdēt arī izglītības iestādes dibinātājam, t. i., atbilstošajai pašvaldībai, kā arī Izglītības kvalitātes valsts dienestam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas