E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31788
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Īpašuma atsavināšana

J
jautā:
12. februārī, 2024
L

Ugunsdrošība dzīvokļos. Dzīvokļu mājā ir trīs dzīvokļi. Pirms gada VUGD veica ugunsdrošības pārbaudi. Manā un vēl vienā īpašumā veica pārbaudi, sastādīja pārkāpumu sarakstu, kas noteiktajā laika periodā tika salabots, lai atbilstu prasītājām VUGD normām. Problēma ir ar trešo dzīvokli, kas nelaiž VUGD pārstāvjus iekšā, lai veiktu pārbaudi (mēģinājuši iekļūt vairāk nekā sešas reizes). Ir liktas soda naudas, un arī VUGD pieņēma lēmumu par apkures iekārtu (malkas apkure) darbības (ekspluatācijas) apturēšanu. Bet tas netraucē kaimiņiem turpināt kurināšanu. Ko varētu iesākt pārējie dzīvokļu īpašnieki, lai šo jautājumu atrisinātu? Vai šis varētu sasaukties ar Dzīvokļu īpašuma likuma 14. panta “Dzīvokļa īpašnieka atbildība” 3. apakšpunktu? Ja tā, tad kas tālāk būtu jādara pārējo dzīvokļu īpašniekiem? Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2024

Jautājumā aprakstītā situācija ir pietiekams pamats dzīvokļu īpašnieku kopībai iniciēt īpašuma piespiedu atsavināšanu, jo atsevišķā dzīvokļa īpašnieks nepilda kompetento iestāžu prasības, tādējādi apdraudot citu īpašnieku dzīvību un tiesības uz īpašuma neaizskaramību.

Līdz ar to ir pamats piemērot Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta trešajā daļā noteikto procedūru, t. i., dzīvokļa īpašumu var atsavināt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas, ja dzīvokļa īpašnieks, viņa ģimenes loceklis vai cita dzīvokļa īpašumā iemitinātā persona pārkāpj normatīvo aktu prasības, kas attiecas ar dzīvokļa īpašuma izmantošanu, tostarp sanitārās un ugunsdrošības normas, un tādējādi rada aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai un apkārtējās vides kvalitātei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas