E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31782
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā apsekot koplietošanas komunikācijas dzīvokļu īpašumos

J
jautā:
12. februārī, 2024
Deniss

Labdien! Daudzdzīvokļu mājā ir problēmas ar centrālapkures temperatūras starpību starp stāviem. Santehniķis un apsaimniekošanas kompānija apgalvo, ka šāda problēma rodas, jo vairākos dzīvokļos ir nelikumīgi uzstādīti lielāka izmēra radiatori. Vai var uzdot apsaimniekošanas kompānijai veikt visu centrālapkures komunikāciju apsekošanu īpašnieku dzīvokļos? Kādus pasākumus var veikt tiem dzīvokļiem, kuru īpašnieki nevēlēsies laist pārstāvjus no apsaimniekošanas kompānijas centrālapkures sistēmu apsekošanas veikšanai? Vai apsaimniekotājs var atteikt dot rakstisku uzdevumu mājas pilnvarotajam pārstāvim veikt koplietošanas komunikāciju apsekošanu, proti, centrālapkures sistēmu apsekošanu dzīvokļos?

A
atbild:
12. februārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam tikai ar mājas īpašnieku lēmumu var uzdot apsaimniekošanas kompānijai veikt visu centrālapkures komunikāciju apsekošanu īpašnieku dzīvokļos. Kā nosaka likuma 16. pants, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 7. punkts paredz, ka dzīvokļa īpašnieka pienākums ir nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu.

Vairāk informācijas par koplietošanas komunikāciju apsekošanu pieejams LV portāla publikācijā “Kā piekļūt mājas kopējām komunikācijām, kas atrodas privātīpašumā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas