E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31694
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kas jādara, ja vēlas vadīt treniņus

J
jautā:
05. februārī, 2024
Sabīna

Sveiki! Ar vīru esam sertificēti treneri/sporta skolotāji, gribam vadīt treniņus. Kas mums jādara, no kā jāsāk? Vīram ir reģistrēts pašnodarbinātā statuss.

A
atbild:
12. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jautājuma nav saprotams, kāda veida treniņus un kur vēlaties vadīt. Proti, vai vēlaties darboties sporta, izglītības vai veselības iestādē, vadīt ārpusstundu, interešu nodarbības bērniem vai pieaugušajiem vai sniegt cita veida privātos pakalpojumus individuāli vai grupām, kuras paši veidotu. Tas, kādas prasības jāizpilda, konkretizējot jautājumus par to, ko vēlaties darīt, jānoskaidro Izglītības kvalitātes valsts dienestā. Iespējams, nodarbībām varētu būt nepieciešama arī pašvaldības izsniegta licence.

Vispārīgā gadījumā, lai strādātu par sporta treneri nepieciešama izglītība. Ministru kabineta 2010. gada 26. janvāra noteikumu Nr. 77 “Noteikumi par sporta speciālistu sertifikācijas kārtību un sporta speciālistam noteiktajām prasībām” 11. punkts noteic, ka personām, kuras vada sporta treniņus (nodarbības) vai veic izglītojošo vai metodisko darbu sporta jomā, kā arī personām, kuras sniedz atbalstu tiem, kas apmeklē sporta treniņus (nodarbības) vai apgūst profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu, nepieciešams sertifikāts (izņemot šo noteikumu 12. punktā minētās personas).

Sniedzot pakalpojumus par maksu, jāreģistrējas kā nodokļu maksātājiem. Ja jūsu vīrs ir reģistrējies kā pašnodarbinātais, ja vēlas darboties attiecīgajā nodokļu režīmā, otrreiz nav jāreģistrējas. Ja jaunā nodarbošanās atšķirsies no reģistrētā darbības veida, tā papildus ir jānorāda.

Jūs varat reģistrēties kā pašnodarbinātā un patstāvīgi maksāt nodokļus, vai vīrs jūs var pieņemt darbā un maksāt par jums algas nodokļus. Pašnodarbinātais drīkst algot darbiniekus. Vairāk informācijas varat iegūt Valsts ieņēmumu dienestā.

Informācija par izvēlēm, secīgām darbībām un nodokļu režīmiem izklāstīta VID tīmekļvietnē, sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji” un “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas