E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31667
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja privāta zeme vajadzīga pašvaldības ceļam

J
jautā:
03. februārī, 2024
Guntars

Labdien! Esmu iegādājies zemesgabalu, bet izrādās, ka tam pa vienu malu pāri iet pašvaldības grants ceļš, kurš man nezināmu iemeslu dēļ nav uz pašvaldības zemes, lai gan vietas uz pašvaldības zemes pietiek. Pieļauju, tas ir radies tāpēc, ka ceļš gadu gaitā novirzījies no sākotnējās trajektorijas (ir ceļa līkumā), vai arī tas savulaik radies kādas mērniecības kļūdas dēļ. Manam zemesgabalam nav reģistrēts ceļa servitūts. Uzskatu, ka man tas ir nepamatots īpašuma izmantošanas ierobežojums. Piedāvāju pašvaldībai daļu no īpašuma, uz kura atrodas ceļa braucamā daļa, atdalīt un mainīt pret pašvaldībai piederošu zemes starpgabalu (atrodas starp abiem maniem zemes īpašumiem). Pašvaldība manu piedāvājumu (pagaidām to izteicu mutiski, jo cerēju uz pašvaldības atsaucību) noraidīja. Vai likums regulē šādus jautājumus, un vai pašvaldībai pēc mana pieprasījuma būtu pienākums pārcelt ceļa daļu uz savu īpašumu?

A
atbild:
09. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Matīss Rostoks, zvērināts advokāts

Zemes pārvaldības likuma 8. panta pirmā daļa noteic: ja līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai autoceļš reģistrēts kā pašvaldības vai valsts ceļš un iekļauts pašvaldības vai valsts bilancē, bet zeme zem ceļa zemesgrāmatā ierakstīta uz privātpersonas vārda, tad šī persona nedrīkst liegt pārvietošanos pa pašvaldības vai valsts ceļu.

Zemes pārvaldības likuma 8. panta septītā daļa noteic, ka valsts vai pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām vienojas ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa vai ielas atsavināšanu un atsavina to saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Ievērojot minēto, iesakām veikt šādus soļus: ar iesniegumu lūgt pašvaldībai atbilstoši Zemes pārvaldības likuma 8. panta septītajai daļai iegādāties jūsu zemesgabala daļu, kas vajadzīga pašvaldības ceļam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas