E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31565
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļu apmērs

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Mārtiņš

Labdien! Ar sievu grasāmies šķirties, kopā nedzīvojam jau gandrīz četrus gadus. Mums ir trīs kopīgi bērni. Esmu jaunās attiecībās, un vecākais dēls dzīvo pie manis, bet vidējais un jaunākais – pie mātes. Vēlētos saprast, kāds ir uzturlīdzekļu apjoms, kas man būtu jāmaksā bērnu mātei pēc oficiālas šķiršanās. Visu šo laiku esmu maksājis 250–300 eiro mēnesī uz mutiskas vienošanās pamata. Paldies!

A
atbild:
16. februārī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz septiņu gadu vecumam ir 175 eiro mēnesī, bet bērnam vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem – 210 eiro mēnesī.

Tomēr, kā jau norādīts, tas ir minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Ņemot vērā izdevumus par bērniem (piemēram, pulciņi, izdevumi veselības aprūpei, apģērbam u. c. ), uzturlīdzekļu apmērs var būt lielāks. Par to jums, bērnu vecākiem, jāspēj vienoties.

Maksimālais uzturlīdzekļu apmērs nav noteikts, taču saskaņā ar Civillikumu vecāku pienākums ir uzturēt bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli. Līdz ar to gadījumā, ja par uzturlīdzekļu apmēru neizdodas vienoties, lieta jārisina ar tiesas starpniecību. Tiesa izvērtēs izdevumus par bērniem, vecāku ienākumus, izdevumus un lems par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru.  

Plašāk par uzturlīdzekļu apmēru un apmaksu 2024. gadā varat lasīt LV portāla publikācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas