E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31523
Lasīšanai: 3 minūtes

Par pašvaldību pienākumu nodrošināt bērnu obligāto sagatavošanu skolai

J
jautā:
15. janvārī, 2024
Santa

Labdien! Vai pašvaldībām ir pienākums nodrošināt obligāto pirmsskolas izglītības iegūšanu bērniem vecumā no 5 līdz 7 gadiem? Vai, nodrošinot šādu obligāto pirmsskolas izglītību, PII nav jānodrošina atpūtas laiks (diendusa) utt. kā pārējiem bērniem?

A
atbild:
13. februārī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Vispārējās izglītības likuma 20.1 panta otrajā daļā teikts, ka pašvaldības savā administratīvajā teritorijā bērniem no piecu gadu vecuma nodrošina sagatavošanu pamatizglītības ieguvei. Arī Pašvaldību likuma 4. panta pirmajā daļā noteikts, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību.

Tātad saskaņā ar normatīvajiem aktiem pašvaldībai ir jānodrošina obligātās pirmsskolas izglītības iegūšanu bērniem no piecu gadu vecuma.

Pievēršoties jūsu otrajam jautājumam, būtu nepieciešams zināt, kā tiek organizēta obligātā pirmsskolas sagatavošana izglītības iestādē (piemēram, cik stundu bērns atrodas izglītības iestādē), jo normatīvie akti neskaidro, vai obligātās sagatavošanas laikā ir vai nav jānodrošina bērniem diendusa vai pusdienas.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” otrajā daļā norādīts, ka pēc pusdienām bērniem jānodrošina atpūta (atpūta nav tas pats, kas diendusa), starp ēdienreizēm jāievēro trīs līdz četru stundu intervāls u. c. 

Līdz ar to tas, vai bērnam, apgūstot obligāto pirmsskolas izglītību, jānodrošina arī atpūta (vai diendusa), atkarīgs no tā, kā konkrētajā izglītības iestādē tiek organizēta bērnu apmācība.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas