E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31519
Lasīšanai: 3 minūtes

Dzīvokļa īpašuma sastāvs

J
jautā:
14. janvārī, 2024
Diāna

Labdien! Man pieder dzīvoklis un autostāvvietas puse no domājamajām daļām, kura ir neapdzīvojama telpa ar savu kadastra numuru un nostiprināta zemesgrāmatā, nav mājas kopīpašuma daļā, bet atsevišķs kopīpašums, kam pieder daļas no mājas kopīpašuma. Savukārt pirkuma līgumā ir minēts, ka dzīvoklis un stāvvieta tiek pārdota un pirkta kā lietu kopība, tikai un vienīgi kopā. Vai autostāvvietai ir viena papildu balss kopīpašnieku sapulcē (bez dzīvokļa)? Vai es varu atteikties no pārvaldnieka papildu samaksas par autostāvvietas pārvaldīšanas pakalpojumu, ja tas nav kopīpašums?

A
atbild:
19. janvārī, 2024

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 2. panta otro daļu dzīvokļa īpašums kā lietu kopība sastāv no atsevišķā īpašuma un attiecīgas kopīpašuma domājamās daļas. Dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošais atsevišķais īpašums un kopīpašuma domājamā daļa tiesiski nav atdalāmi. Savukārt atsevišķā dzīvokļa īpašuma jēdziens ir ietverts likuma 3. panta pirmajā daļā, t. i., atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kura kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk arī – Kadastra informācijas sistēma).

Tādējādi arī neapdzīvojamās telpas, komerctelpas, darbnīcas u. c. telpas, kuras ir ierakstītas zemesgrāmatā kā atsevišķs īpašums, ir pielīdzināmas dzīvokļu īpašuma jēdzienam dzīvojamās mājas pārvaldīšanas jomā.

Visu īpašnieku kopības lēmuma pieņemšanā ir jāņem vērā visu īpašnieku intereses un tiesības, tai skaitā tiesības piedalīties dzīvojamās mājas apsaimniekošanas jautājumos un lēmumu pieņemšanā, ievērojot likuma 17. panta nosacījumus. Tādējādi neapdzīvotās telpas īpašniekam (kā atsevišķā īpašuma īpašniekam) arī ir viena balss lēmuma pieņemšanā.

Jautājumā ir minēts, ka īpašniekam pieder tikai 50% (jeb puse) no domājamām daļām autostāvvietas īpašumā. Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta trešajai daļai, ja dzīvokļa īpašums pieder diviem vai vairākiem kopīpašniekiem, tie pilnvaro vienu personu pārstāvēt visus dzīvokļa īpašniekus un balsojot tai ir viena balss.

Atbildot uz otru jautājumu, paskaidrojams, ka jūs nevarat atteikties no atsevišķā īpašuma (autostāvvietas) pārvaldīšanas izmaksu segšanas, jo šis īpašums ir pielīdzināms dzīvokļa īpašumam, kas ietilpst ēkas sastāvā, tādējādi īpašniekam ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu segšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas