E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31501
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai dāvinājumu var apstrīdēt

J
jautā:
13. janvārī, 2024
IgM

Labdien! Uzzināju, ka mans tēvs uzdāvinājis svešai sievietei (man nepazīstamai, bet viņš viņu pazīst) dzīvokli, kuru dāvinājumā saņēma no savas mātes (kas ir mirusi). Zemesgrāmatu datubāzē redzams, ka īpašums nodots personai ar dāvinājuma līgumu. Tēvam ir trīs bērni. Sievas nav. Vai mēs kā vienīgie viņa bērni varam apstrīdēt šo dāvinājumu? Ja varam, tad kādas ir mūsu izredzes attiesāt šo īpašumu? Vai ir iespējams panākt, ka pašreizējais dāvinājuma ņēmējs no šī dzīvokļa neko nesaņem? Paldies. 

A
atbild:
01. martā, 2024
Signe Laizāne
LV portāls

Latvijas Zvērinātu notāru padome jau iepriekš ir skaidrojusi, ka dāvinājuma līgums ir cieši saistīts ar izmaiņām dāvinātāja mantas stāvoklī, līdz ar to ietekmē arī mantojuma tiesības un mantinieku iespējas saņemt mantojumu. Šī iemesla dēļ Civillikuma 1922. pants nosaka: ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt, lai izdod viņiem šīs daļas. 

Kaut arī cilvēki sadzīviskās sarunās bieži runā par dāvinājuma līgumu apstrīdēšanu, ir svarīgi saprast – nepastāvot kādiem citiem objektīviem darījuma apstrīdēšanas pamatiem, dāvinājuma līgumu nevar apstrīdēt tādā nozīmē, ka varētu prasīt tā atzīšanu par spēkā neesošu tikai tāpēc, ka nav ievērotas kāda lejupējā vai citas personas intereses un tiesības saņemt daļu no uzdāvinātās mantas.  

Tiesības prasīt un saņemt neatņemamo daļu ietekmē vienīgi tas, vai neatņemamās daļas tiesīgais patiešām nav saņēmis (nevar saņemt) pat savu neatņemamo daļu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas