E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31471
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Sociālās apdrošināšanas periodi tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu

J
jautā:
10. janvārī, 2024
Katrīna

Labdien! 13.05.2022. piedzima pirmais bērniņš, devos BKA uz pusotru gadu. BKA beidzās 12.11.2023., bet, tā kā BKA laikā likvidēja nodaļu, kurā strādāju, darbu zaudēju. No 24.11.2023. esmu bezdarbniece un saņemu pabalstu. Vēlējos atsākt darba gaitas, bet uzzināju, ka gaidu otru bērniņu. Jaunā darba vieta ir gatava mani nodarbināt uz noteiktu laiku līdz bērna piedzimšanai. Pirms došanās otrajā BKA gribēju noskaidrot, vai man ir jānostrādā noteikts mēnešu skaits jaunajā darba vietā, lai saņemtu ne mazāku dekrēta naudu, kādu saņēmu, esot pirmajā BKA? Vai es saņemšu vecāku pabalstu?

A
atbild:
15. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalsts

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja, vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir noteikts kvalifikācijas periods jeb nepieciešamais apdrošināšanas periods, proti, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes apdrošināšanai veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena.

Kvalifikācijas periodā noteiktajiem mēnešiem (trim vai sešiem) nav jābūt tieši pirms pabalsta pieprasīšanas, tomēr svarīgs ir sociāli apdrošinātas personas statuss tajā brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums. Kvalifikācijas periodā, neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas, ieskaita arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā sešu mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir atradies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tātad, ja jūs uz apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienu būsiet sociāli apdrošināta persona un izpildīsies nosacījumi par nepieciešamo kvalifikācijas periodu, tad jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību). Noteiktajā 12 mēnešu periodā netiek ieskaitītas pārejošas darbnespējas dienas (darbnespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi, jo neesat reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēja (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā), tad, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par minēto periodu noteiks 70 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas – 852,28 eiro mēnesī.

Vecāku pabalsts

Ja topošajai māmiņai ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai par to pašu jaundzimušo ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi, jo neesat reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēja (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā), tad, aprēķinot vecāku pabalstu, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par minēto periodu noteiks 40 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas – 487,02 eiro mēnesī.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas tika piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Lai vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķirtu lielākajā apmērā, veic salīdzināšanu pabalsta apmēriem, kāds ir aprēķināts no jauna un kāds tika aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu. Šāds nosacījums ir spēkā, ja nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais bērns, par kuru pabalsts bija piešķirts, nav sasniedzis trīs gadu vecumu. Tas nozīmē, ka vecāku pabalsts tiks piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu.

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.

Vecāku pabalsta nenododamā daļa

Katram no vecākiem ir tiesības uz divu kalendāra mēnešu ilgu vecāku pabalsta nenododamo daļu, kuru var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, pie nosacījuma, ka pabalsta pieprasītājs ir darba attiecībās, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un izpildās visi nepieciešamie kritēriji tiesību noteikšanai uz pabalstu.

Tas nozīmē –, lai jūs varētu izmantot savu vecāku pabalsta nenododamo daļu, jums jābūt darba attiecībās un jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas