E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31470
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Kooperatīvo sabiedrību pārvaldība

J
jautā:
10. janvārī, 2024
Marija

Labdien! Vai dārzkopības kooperatīvajā sabiedrībā valdes priekšsēdētājs drīkst pildīt grāmatveža pienākumus (pieņemt, kontrolēt maksājumus, apmaksāt rēķinus, izmaksāt algas utt.)? Vai DKS obligāti jābūt iekšējai revīzijas komisijai, ja tas nav noteikts statūtos un to nepieprasa kopsapulce?

A
atbild:
15. janvārī, 2024

Kooperatīvo sabiedrību likuma 57. pants noteic, ka biedru kopsapulce sabiedrības finansiālās un saimnieciskās darbības iekšējās revīzijas veikšanai var iecelt vienu vai vairākus revidentus (turpmāk – iekšējais revidents). Ja sabiedrība finansiālās un saimnieciskās darbības kontrolei ir piesaistījusi iekšējo revidentu, tā nav atbrīvota no pienākuma likumā noteiktajā gadījumā piesaistīt zvērinātu revidentu sabiedrības gada pārskata pārbaudei (revīzijai).

Iekšējais revidents nevar būt sabiedrības valdes loceklis.

Ņemot vērā minēto, iekšējās revīzijas kontroles izmantošana ir sabiedrības biedru brīvs lēmums (kopsapulces lēmums). Ja kopsapulce revīzijas komisijas izveidi nav pieprasījusi, tās veikšanai nav pamata.

Kooperatīvo sabiedrību likums nenosaka aizliegumu valdes loceklim pildīt vēl kādu amatu sabiedrībā. Ja kopsapulce nav lēmusi citādi vai statūtos nav noteikts pretējais, kooperatīvās sabiedrības valdes loceklis var pildīt arī grāmatveža pienākumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas