E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31469
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Vai jāmaksā nodokļi no saimnieciskās darbības, ja nodokļi jau tiek maksāti no algas

J
jautā:
10. janvārī, 2024
Anna

Labdien! Ja esmu algots darbinieks ar valstī noteikto minimālo algu un vēlos uzsākt saimniecisko darbību vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, kādi nodokļi man būs jāmaksā no saimnieciskās darbības? Kāds būs IIN? Vai IIN būs jāmaksā no saimnieciskās darbības, ja ienākumi (neskaitot otra darba algu) būs minimāli?
No pastāvīgās darba vietas jau tiek maksāts IIN.

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja fiziskā persona vienlaikus saņem dažāda veida ienākumus un atbilst pašnodarbinātā un darba ņēmēja statusam, nodokļus maksā abos statusos atbilstoši katram noteiktajām likmēm un kārtībai.

Darba devējs algai katru mēnesi piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN – 20% algai līdz 1667 eiro mēnesī, ja iesniegta algas nodokļa grāmatiņa; 23% – summai, kas pārsniedz 1667 eiro, kā arī tad, ja nav iesniegta algas nodokļa grāmatiņa).

Darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vispārējā gadījumā ir 34,09% (10,50% ietur no darba ņēmēja bruto algas; 23,59% samaksā darba devējs no saviem līdzekļiem).

Pašnodarbinātajam ir citas VSAOI likmes. VSAOI jāveic reizi ceturksnī, ņemot vērā ienākumu apmēru. Ja ienākumi pārsniedz 700 eiro mēnesī (minimālā alga 2024. gadā), tad IIN ir 31,07% vismaz no 700 eiro, un no summas virs 700 eiro maksā vai nu pilno likmi (31,07%), vai tikai 10% (pensiju apdrošināšanai). Tā ir pašnodarbinātā izvēle.

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 700 eiro, tad jāveic 10% iemaksas no faktiskajiem ienākumiem – arī katru ceturksni par tiem mēnešiem, kuros ir ienākumi.

IIN no saimnieciskās darbības pašnodarbinātais maksā rezumējošā kārtībā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Ienākuma nodoklis ir progresīvais, un gada ienākumus (no algas un saimnieciskās darbības) summē. Kopējos ienākumos ieskaita gan saimnieciskās darbības ienākumus (starpība starp ieņēmumiem un izdevumiem), gan citur, piemēram, algotā darbā, gūtos ienākumus.

Pirms IIN aprēķināšanas no kopējiem ienākumiem atņem to daļu, kurai nodokli nepiemēro: neapliekamo minimumu (tā apmērs mainās, ņemot vērā ienākumu lielumu), nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošajām personām.

Gada ienākumam līdz 20 004 eiro IIN likme ir 20%; ienākumam no 20 004 eiro līdz 78 100 eiro – 23%; ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro, – 31%.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tiek aprēķināts nodoklis gada ienākumam, un nodokļu maksātājs piemaksā iztrūkstošo nodokļa summu vai saņem atpakaļ izveidojušos nodokļa pārmaksu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas