E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31304
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības prasīt atlaišanas pabalstu

J
jautā:
20. decembrī, 2023
Sandra

Iestāde tiks pārcelta uz citu adresi, kas nodarbinātajam ir ļoti neizdevīga no loģistikas viedokļa, kā arī tiek būtiski pazemināti darba apstākļi (šobrīd vienā kabinetā strādā 3–4 cilvēki, ir iespēja vēdināt telpas un kontrolēt apgaismojumu, bet jaunajās telpās būs atvērtā tipa birojs, kur vienkopus strādās daudz kolēģu, nevarēs vēdināt telpas, atverot logu utt.). Ja nodarbinātais nepiekrīt pārcelties uz jaunajām telpām, vai viņam ir tiesības pieprasīt atlaišanas pabalstu?

A
atbild:
29. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums atlaišanas pabalsta izmaksu paredz 112. pantā noteiktajās situācijās.

Proti, darba devējam ir pienākums izmaksāt atlaišanas pabalstu, uzsakot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos.

Jūsu jautājumā sniegtais situācijas apraksts pirmšķietami liecina, ka darba attiecību izbeigšana ir jūsu izvēle. Tādējādi jums pastāv iespēja rakstīt uzteikumu, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu (“Darbinieka uzteikums”) vai slēgt vienošanās līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Tādā gadījumā atlaišanas pabalsta izmaksu Darba likums neparedz. Tomēr puses var vienoties arī par citiem noteikumiem un neviens normatīvais akts neliedz jums prasīt atlaišanas pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas