E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31238
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Kreditoru pretenzijas mantojuma lietā

J
jautā:
13. decembrī, 2023
Kristina

Labdien! Mamma nomira 2022. gada novembrī, es biju vienīgā mantiniece. Decembrī tika uzsākta mantojuma lieta, 2023. gada maijā saņemta mantojuma apliecība. Kad saņēmu apliecību, es pie notāra parakstīju un nomaksāju divu kreditoru pretenzijas. Šodien saņēmu vēstuli no bankas, ka tika pieteikta trešā kreditora pretenzija, taču, kad mantojums tika slēgts, šī trešā kreditora pretenzija pie notāra netika iesniegta un es to neesmu parakstījusi. Kādas ir manas tiesības? Šobrīd īsā laikā no manis tiek prasīta paliela summa. 

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Civillikums noteic, ka ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām (702. pants un turpmākie panti) arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās.

Uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai Eiropas mantošanas apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu.

Respektīvi, kreditoram savas pretenzijas uz mirušās personas mantojumu jāpiesaka sludinājumā norādītajā termiņā: ja tas netiek darīts, tad kreditora pretenzijas tiek dzēstas.

Uzaicinājuma spēks neattiecas uz mantiniekam zināmiem kreditoru prasījumiem, par kādiem, pamatojoties uz zemesgrāmatu publisko raksturu, uzskatāmi zemesgrāmatā ierakstītie hipotekārie prasījumi. Tādējādi Civillikuma 705. panta otrās daļas normā ietvertās kreditora prasījuma nepieteikšanas sekas nav attiecināmas uz prasījumiem, kas nodrošināti ar zemesgrāmatā ierakstītu hipotēku, kura attiecas uz mantojuma atstājēja nekustamo īpašumu.

Iesakām jums konsultēties ar notāru, kas kārtoja mantojuma lietu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas