E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31197
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba laiks pārceltajās darba dienās 2024. gadā

J
jautā:
10. decembrī, 2023
Jānis

Sveicināti! Vēlos precizēt jautājumu par pārceltajām darba dienām 2024. gada decembrī. Vai 2024. gada 14. un 28. decembrī kā pārceltajās darba dienās no 23. un 30. decembra ir jāstrādā kā pirmssvētku darba dienās, proti, septiņas stundas? Paldies!

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba dienas pārcelšanu paredz Darba likuma 133. panta ceturtā daļa. Likums nosaka: ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros.

MK rīkojums Nr. 348 “Par darba dienu pārcelšanu 2024. gadā” paredz no valsts budžeta finansējamajās institūcijās, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, pārcelt darba dienu no pirmdienas, 2024. gada 23. decembra, uz sestdienu, 2024. gada 14. decembri, un darba dienu no pirmdienas, 2024. gada 30. decembra, uz sestdienu, 2024. gada 28. decembri. 

Darba dienas ilgums saskaņā ar Darba likuma 135. pantu ir jāsaīsina par vienu stundu pirmssvētku dienās, ja darba koplīguma, darba līguma vai darba kārtības noteikumos nav noteikts vēl īsāks darba laiks. Tā kā darba dienu pārcelšana ir realizējama ar visām tiesībām un pienākumiem, ja pārceltā darba diena ir pirmssvētku diena, tad  darba laiks pārceltajā darba dienā ir saīsināms.

2024. gada 14. decembrī un 28. decembrī pārceltās darba dienas nav pirmssvētku dienas, tādēļ tās būs normāla garuma darba dienas, kurās visiem darbiniekiem ir jāstrādā darba līgumā nolīgtais darba laiks.

Papildus jāpiebilst, ka norma par saīsināto pirmssvētku darba dienu attiecas uz tiem darbiniekiem, kuriem ir nolīgts normālais dienas darba laiks. Ja darbiniekam ir nolīgts nepilns darba laiks, tad viņam ir jāstrādā visas nolīgtās darba stundas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas