E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31170
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Vai drīkst publicēt kaimiņu dzīvokļu plānojumu

J
jautā:
07. decembrī, 2023
Evita

Labdien! Vai kaimiņš, publicējot internetā sava īpašuma pārdošanas sludinājumu, drīkst publicēt arī pārējo kaimiņu privātīpašuma (dzīvokļu) plānojumu un izvietojumu bez pārējo kaimiņu piekrišanas?

A
atbild:
18. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ilze Jankeviča, zvērināta advokāte

Neviens likums nenoteic, ka dzīvokļu plānojuma un izvietojuma publicēšanai internetā ir vajadzīga dzīvokļu īpašnieku piekrišana. Telpu plānu grafiskie attēli paši par sevi primāri attiecas uz objektu, ilustrējot noteiktā nekustamā īpašuma plānojumu, un bez papildu informācijas parasti nav attiecināmi uz kādu konkrētu fizisku personu.

Vienlaikus, ja telpu plāna grafisko attēlu izmanto kopā ar kādu identifikatoru (piemēram, personas vārdu) un tā ir iespējams identificēt konkrētu fizisku personu, tad šāds attēls saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas noteikumiem jau var tikt uzskatīts par personas datiem. Šādā gadījumā attiecīgā materiāla publicēšana varētu notikt tikai ar skaidru un pamatotu mērķi, kā arī būtu nepieciešams tiesisks pamats, kas, ja nepastāv kādi citi tiesiskie pamati, varētu būt arī fizisko personu (kaimiņu) piekrišana.

Ja pārdevējs nav pārliecināts par to, vai ar konkrēto saturu iespējams identificēt citas personas (kaimiņus), būtu ieteicams pārdodamā īpašuma plāna grafisko attēlu atdalīt no plašāka telpu grupas/stāva/ēkas plāna, lai novērstu potenciālus personas datu aizsardzības noteikumu pārkāpumus.

Papildus iepriekšminētajam būtu ieteicams arī apsvērt, vai ar telpu plāna grafiskā attēla publiskošanu nevar tikt aizskartas vēl arī kādas citas būtiskas personu intereses, piemēram, personu un īpašuma drošība. Īpašuma plāns var atklāt piekļuves iespējas vai citu informāciju, kuras izmantošana ļaunprātīgā nolūkā varētu ievērojami paaugstināt drošības apdraudējuma risku.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas