E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31049
Lasīšanai: 3 minūtes

Skaidrot izpildu lietas apstākļus ir jājautā tiesu izpildītājam

J
jautā:
21. novembrī, 2023
ILZE

Labdien! Gribu rakstīt sūdzību par tiesu izpildītāju. Man un bērnam ir 2. invaliditātes grupa. Es saņemu bērnu naudu un algu, un uzturlīdzekļus. Ar tiesu izpildītāju vienojos, ka pati maksāšu parādu. No darba algas ietur 125 eiro, pati maksāju 110 eiro. Ieturēja no konta 405,75 eiro. Kur ir 110 eiro, ko maksāju, un 125 eiro no darba algas? Tiesu izpildītājs man neatbild, kur nauda palika, tikai uzrakstīja, ka viņš saņēma no mana konta 405,75 eiro, atskaitīja atpakaļ 94 eiro. Vai tas ir likumīgi, ka atstāj tikai bērnu naudu un uzturlīdzekļus?

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Konkrētās parādsaistību lietas apstākļus spēj komentēt vienīgi jūsu tiesu izpildītājs, un likums paredz parādu piedziņas laikā parādniekam uzturēt kontaktu ar tiesu izpildītāju. Tātad jums ir tiesības vērsties pie tiesu izpildītāja un lūgt skaidrojumu.

Lai noskaidrotu gan ieturējumu apmēru, gan nosacījumus un lai pierādītu savā bankas kontā saņemamos naudas līdzekļus, jums būtu jāpiesakās konsultācijai pie tiesu izpildītāja un jālūdz visu izskaidrot. Tiesu izpildītājs neredz jūsu bankas kontā ieskaitīto naudu.

Lai jūs labāk visu izprastu, ieteicams to darīt klātienē, nevis e-pastā vai telefoniski.

Jānorāda, ka likums neparedz parādniekam tiesības par parādu atmaksu vienoties ar tiesu izpildītāju. Vienošanās par piedziņas kārtību var notikt tikai ar kreditoru. Proti, tikai kreditors ir tiesīgs dot norādījumus tiesu izpildītājam.

Apstāklim, ka esat persona ar invaliditāti, nenomaksātu parādsaistību gadījumā nav nozīmes.

Ja pēc konsultācijas jums vēl būs pretenzijas un ja tiesu izpildītājs ir pieļāvis disciplinārā kārtībā sodāmu pārkāpumu, piemēram, rīkojies profesionāli neētiski vai pārkāpis normatīvo aktu kārtību, tad jūs varat iesniegt sūdzību Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54. pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53. pantā noteiktajos gadījumos).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu: “Tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības, izņemot šī likuma 617. pantā noteikto gadījumu, piedzinējs vai parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas