E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30910
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai sistemātiska savu mantu pārdošana var tikt uzskatīta par saimniecisko darbību

J
jautā:
07. novembrī, 2023
Lote

Labdien! Pirms laika bija raksts ziņās, ka sieviete vietnē andelemandele.lv pārdeva savas lietas un viņai bija jāmaksā nodokļi Valsts ieņēmumu dienestam. Kā dienests par to uzzina? Cik daudz lietu var pārdot, lai nevajadzētu maksāt nodokļus?

A
atbild:
14. novembrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Vispārīgā situācijā ienākums no personīgai lietošanai paredzētu kustamu lietu pārdošanas nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Vienkāršoti sakot, nodoklis nav jāmaksā, ja pārdodat savas mantas, kuras jums ir par lielu vai par mazu vai kuras kādu citu iemeslu dēļ nevarat izmantot, lai gan esat tās nopircis sev. Nosakot, vai darbība, kas saistīta ar lietu pārdošanu, ir klasificējama kā saimnieciskā darbība, jāvērtē darījumu ekonomiskā būtība, personas īpašumā esošo lietu apjoms, darījumu skaits un ieņēmumu apmērs.

Vispārīgā gadījumā par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kuras mērķis ir gūt peļņu un kura ir vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību, tajā skaitā nekustamā īpašuma izīrēšanu. Tas attiecas arī uz tām precēm un pakalpojumiem, ko persona sistemātiski pret atlīdzību piedāvā ar sludinājumu starpniecību interneta vietnēs.

Vairāk par saimniecisko darbību varat uzzināt šeit: Saimnieciskās darbības veicēji | Valsts ieņēmumu dienests (vid.gov.lv).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas