E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12881
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MUN maksātāja darbinieks varēs būt nodarbināts tikai vienā mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2017
Aija

Pašreiz esmu pašnodarbināta persona, kas maksā mikrouzņēmuma nodokli, kam paralēli strādāju arī mikrouzņēmumā. Kopējā alga no saimnieciskās darbības un mikrouzņēmuma ir mazliet virs 900,00 eiro. Interesē, kā mani ietekmēs pieņemtie grozījumi MUN no 2018. gada – vai es joprojām drīkstēšu strādāt gan MU, gan būt pašnodarbināta persona, kas maksā mikrouzņēmuma nodokli, vai arī man būs jākļūst par "parasto" pašnodarbināto? Ja tādā formātā drīkstu strādāt kaut vai tikai līdz 2019. gadam, vai pie algas virs 900,00 eiro no abiem ienākuma avotiem man būs jāmaksā nodokļi vispārējā režīmā no visas summas (ņemot vērā, ka 15% nodokļos jau tiek samaksāti par saimniecisko darbību)?

A
atbild:
27. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā noteikts, ka mikrouzņēmuma darbinieks ir:

  • fiziskā persona, kuru uz darba līguma pamata nodarbina mikrouzņēmums;
  • īpašnieks, dalībnieks;
  • valdes loceklis, kurš nav mikrouzņēmuma īpašnieks, dalībnieks;
  • prokūrists.

Tātad pašnodarbinātais kā īpašnieks arī ir mikrouzņēmuma darbinieks.

Sākot ar 2018. gadu, mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 15%.

No 2018. gada mikrouzņēmumu nodokli varēs maksāt, ja saimnieciskās darbības ieņēmumi – apgrozījums – kalendāra gadā nepārsniegs 40 000 eiro.

2018. un 2019. taksācijas gadā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs varēs nepiemērot 20% likmi apgrozījuma pārsniegumam līdz 52 000 eiro, ja divos iepriekšējos gados (2016. un/vai  2017. gadā) apgrozījums ir bijis lielāks par 40 000 eiro.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā tuvā perspektīvā paredz, ka MUN maksātāja darbinieks varēs būt nodarbināts tikai vienā mikrouzņēmumā.

Valsts ieņēmumu dienests līdz 2018. gada 1. februārim informēs MUN maksātājus par darbiniekiem, kuri vienlaikus ir nodarbināti arī  pie cita MUN maksātāja.

Ja darbinieki, kuri 2017. gada 31. decembrī ir nodarbināti divos (vai vairākos) mikrouzņēmumos vienlaikus, šādi tiks nodarbināti 2019. gadā, tad:

  • aprēķinot mikrouzņēmumu nodokli, abi mikrouzņēmumi papildus aprēķinātajai likmei pieskaitīs divus procentpunktus par katru šādu darbinieku;
  • ar 2020. gadu abi mikrouzņēmumi zaudēs mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu.

2018. gadā mikrouzņēmumi vēl var strādāt bez šādiem ierobežojumiem darbiniekiem.

Ar mikrouzņēmumu nodokli apliek mikrouzņēmuma apgrozījumu (ieņēmumus). Alga netiek aplikta ar nodokļiem, bet tā ir ierobežota – 720 eiro apmērā. Likumā pateikts: Mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums no mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma nepārsniedz 720 eiro mēnesī. Šāds algas ierobežojums ir vienā (katrā) mikrouzņēmumā. Nodokļa likmi pārsnieguma daļai reglamentē likums.

Nodokļu maksātājiem Valsts ieņēmumu dienests rīko bezmaksas seminārus par izmaiņām likumos. Arī novembrī VID aicina apmeklēt bezmaksas seminārus VID administratīvajā ēkā Talejas ielā 1, Rīgā, un citās Latvijas pilsētās.

Rīgā novembrī notiks divi VID bezmaksas semināri par izmaiņām nodokļu normatīvajos aktos – šī gada 1. novembrī un 15. novembrī. Semināri notiks VID administratīvajā ēkā Talejas ielā 1, Rīgā.

Konkrēta informācija par semināru norises vietām un laikiem, kā arī iespēja tiem pieteikties elektroniski pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā “Aktualitātes/Notikumi”. Turpat pieejami arī semināru materiāli, ar kuriem iespējams iepazīties vēl pirms semināra un klātienē uzdot jau konkrētus interesējošos jautājumus.

Semināri visā Latvijā tiks organizēti arī decembrī, tādēļ VID aicina sekot līdzi jaunākajai informācijai VID tīmekļa vietnē un sociālajos tīklos.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā var zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, vērsties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, vai arī uzdot jautājumus rakstiski VID mājaslapā sadaļā Kontakti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas