E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30873
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Terminēta darba līguma izbeigšana BKA laikā

J
jautā:
04. novembrī, 2023
Jūlija

Labdien! 2022. gadā tiku pieņemta darbā uz darbinieka prombūtnes laiku. Bet termiņš līgumā nebija noteikts. Darbinieka prombūtnes iemesls var būt gan slimība, gan atvaļinājums, gan bērna kopšana. 2023. gadā es aizgāju dekrētā, un tagad man atnāca lēmums, ka ar mani izbeidz darba attiecības. Dokumentā ir rakstīts, ka saskaņā ar Darba likumu, pieņemot mani darbā uz darbinieka prombūtnes laiku, darba devējs ir tiesīgs uzteikt līgumu, pabrīdinot divas nedēļas iepriekš. Bet vai viņš to var darīt mana bērna kopšanas atvaļinājuma laikā?

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 44. pants paredz tiesības darba devējam noteiktās situācijās noslēgt darba līgumu uz noteiktu laiku, kad mērķis ir nolīgt darbinieku, lai veiktu noteiktu, nereti īslaicīgu darbu vai aizvietotu promesošu darbinieku.

Slēdzot darba līgumu uz noteiktu laiku, tajā paredz (ieraksta) darba līguma beigu termiņu vai arī apstākļus, kas liecina par attiecīgā darba pabeigšanu, vai apstākļus, kas izbeidz tā darbību. Tādējādi līgumam ir noteikts darbības laiks, kādā tas ir spēkā. Ja ar darba devēju ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, tad līgums izbeidzas noteiktajā termiņā vai iestājoties apstākļiem, kas to izbeidz. Jūsu gadījumā iemesls, visticamāk, ir aizvietotā darbinieka atgriešanās. To paredz Darba likuma 44. pants.

Apstāklis, ka šobrīd esat bērna kopšanas atvaļinājumā, uz laiku noslēgta darba līguma gadījumā neuzliek darba devējam pienākumu nodrošināt jums darbavietu pēc šī atvaļinājuma izmantošanas termiņa beigām. Vienlaikus tas nemaina jūsu tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājuma turpināšanu un valsts sociālo pabalstu saņemšanu likumā un jūsu iesniegumā norādītajos termiņos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas