E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30808
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Vienpusēja atkāpšanās no uztura līguma

J
jautā:
23. oktobrī, 2023
Jānis

Sveiki! Pirms pieciem gadiem tika noslēgts uztura līgums. Esmu uztura devējs, visus šos piecus gadus uztura ņēmēju nekas neapmierina, viņai ir 94 gadi. Uztura līgumā norādīts, ka uztura devējam jānodrošina uzturs, medikamenti, apģērbs, aprūpe, siltums. Līguma ikmēneša uzturs novērtēts 250 eiro apmērā. Esmu ieguldījis vairākus tūkstošus eiro apkures sistēmā, tāpat mājā ir veikts remonts (ieguldīju četrus tūkstošus eiro), savests kārtībā pagalms, viņa ir vesta pie ārstiem, uz veikaliem, kapiem. Daļu naudas izmantoju apkurei, kas vidēji veido pusi no uztura maksas mēnesī, otru daļu pārskaitu uz kontu uztura ņēmējai. Bet vienalga viss ir slikti! Viņa grib, lai es pilnībā apmaksātu visu – uzturu, medikamentus u. c. Bet mums ir vienošanās par 250 eiro mēnesī, nevis vairāk! Principā, tīrot apkures katlu, skursteni, nēsājot kurināmo, gādājot par to, vadājot viņu pie ārstiem, uz kapiem, veikaliem, uzturot māju tehniski labā stāvoklī, es ieguldu savu darbu un laiku. Vai tas neko nemaksā? Pastāvīgi tieku šantažēts, ka viņa ies pie juristiem, uz tiesu, kas jau notiek. Kā rīkoties, ja es pildu savas saistības noteiktajā apmērā? Vai man ir jāuztraucas, jo viņa grib lauzt līgumu? Mans kopējais ieguldījums ar uztura naudu un remontiem ir ap 25 000 eiro, bet arī tas nav labi… Vēlētos saņemt iespējami detalizētu atbildi.

A
atbild:
07. novembrī, 2023

Vispirms ir jānorāda, ka gadījumā, ja jūs pildāt noslēgtā līguma noteikumus un varat nepieciešamības gadījumā to pierādīt, jums nav jāpārdzīvo. Saskaņā ar Civillikuma 2104. un 2193. panta nosacījumiem puses var vienpusēji atteikties no līguma, ja tām ir svarīgi iemesli. Par svarīgu iemeslu galvenā kārtā atzīstams katrs tāds apstāklis, kas aiz tikumības un savstarpējas taisnprātības apsvērumiem neatļauj turpināt līguma attiecības. Jautājumu par tāda apstākļa esamību izšķir tiesa pēc sava ieskata, vērtējot pušu iesniegtos pierādījumus. Tas, ka uztura ņēmējs vēlas saņemt vairāk, nekā ir noteikts uztura līgumā, nedod uztura ņēmējam tiesības vienpusēji atkāpties no līguma.

LV portālā publicētajā rakstā “Kas jāņem vērā, slēdzot uztura līgumu” jūs varat uzzināt vairāk informācijas par aktuālo tēmu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 267 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas