E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30779
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbinieku identitātes atklāšana

J
jautā:
21. oktobrī, 2023
Beatrise

Darbavietā (veikalā) darbiniekiem tika izsniegtas nozīmītes ar vārdiem. Vai to nēsāšana ir obligāta?  Vai tas ir datu aizsardzības pārkāpums un es kā darbinieks varu atteikties šo nozīmīti valkāt?

A
atbild:
10. novembrī, 2023

Minētais jautājums ir skatāms ciešā sakarā ar darba devēja noteikto personāla politiku, klientu apkalpošanas kvalitātes kontroles politiku un citiem darba devēja izdotajiem iekšējiem normatīvajiem aktiem. Nosakot šādu prasību, darba devējs var balstīties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas Nr. 2016/679 sestā panta pirmā punkta f) apakšpunktu – datu izmantošana leģitīmo interešu īstenošanai –, kas šajā situācijā varētu izpausties kā darba devēja tiesības zināt, kā tiek veikta klientu apkalpošana (ar kādu darbinieku pircējs ir komunicējis), lai varētu uzlabot darba kvalitāti, izvērtēt pircēju sūdzības utt.

Darba devējam, realizējot šādas tiesības, ir jāņem vērā datu apstrādes minimizēšanas princips, t. i., jāapstrādā tāds personas datu apjoms, kas minimāli nepieciešams datu apstrādes mērķa sasniegšanai.

Tādējādi darba devējs nozīmītē var neatklāt darbinieka patieso identitāti, aizstājot darbinieka datus ar pseidonīmu. Šādā veidā gan darba devējs var sasniegt izvirzīto mērķi, gan arī darbinieka dati ir aizsargāti. Savukārt pilnībā atteikties nēsāt nozīmīti darbinieks nevarēs, ja tas ir noteikts darbavietas iekšējos normatīvajos aktos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas