E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30734
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Zināšanu bērnu tiesību aizsardzībā pilnveidošanas periodiskums

J
jautā:
16. oktobrī, 2023
Dace

Vai pedagogam, kurš vairāk nekā pirms pieciem gadiem ir apmeklējis un klausījies profesionālās pilnveides kursus bērnu tiesību aizsardzībā, tas jādara atkārtoti? Ja ir, tad kādā laikposmā zināšanas bērnu tiesību aizsardzībā ir atkārtoti jāpilnveido?

A
atbild:
01. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Kārtību, kādā apgūst un pilnveido speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 173 “Noteikumi par kārtību, kādā apgūst speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, šo zināšanu saturu un apjomu”. To 6. punktā noteikts, ka speciālists, kas speciālās zināšanas apguvis atbilstoši šo noteikumu 2.3. apakšpunktam, periodiski ik pēc pieciem gadiem pilnveido zināšanas, piedaloties darba devēja organizētajās apmācībās, kuru apjoms nav mazāks par astoņām akadēmiskajām stundām. Tomēr jāņem vērā, ka minēto noteikumu 2.1.3. punkts noteic, ka vispārējās, profesionālās un interešu izglītības pedagogi speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā apgūst atbilstoši normatīvajiem aktiem par pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides kārtību.

Pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”. To 15. punktā noteikts, ka vispārējās, profesionālās un interešu izglītības pedagogs profesionālo kompetenci pilnveido, triju gadu laikā apgūstot programmu vismaz 36 stundu apjomā, un to plāno sadarbībā ar tās izglītības iestādes vadītāju, kurā persona veic pedagoģisko darbību.

Savukārt noteikumu 20. punktā noteikts, ka pedagogs profesionālo kompetenci bērnu tiesību aizsardzības jomā pilnveido vismaz sešu stundu apjomā.

Ņemot vērā minēto, pedagogam zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā jāpilnveido ne retāk kā reizi piecos gados. Taču, ja pedagogs, izvērtējot savu profesionālo kompetenci, ir secinājis, ka viņa kompetences bērnu tiesību aizsardzības jomā ir nepietiekamas, vai arī uz to ir norādījis izglītības iestādes vadītājs, pedagogs savu kompetenci bērnu tiesību aizsardzības jomā pilnveido atbilstoši minēto noteikumu 15. punktā noteiktajam, t. i., 36 stundu ietvaros triju gadu laikā.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas