E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30717
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai darbiniekam ar invaliditāti var uzteikt darbu ilgstošas darbnespējas dēļ

J
jautā:
14. oktobrī, 2023
Ilze

Vai darba devējs var uzteikt darbu 3. grupas invalīdam sakarā ar ilgstošu darbnespēju? Vai drīkst prasīt darbnespējas laikā veikt obligāto veselības pārbaudi?

A
atbild:
23. oktobrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja rīcībā ir jābūt tiesiski pamatotiem un pierādāmiem iemesliem, kāpēc ir nolemts ar darbinieku turpmāk darba attiecības neturpināt. Atlaišanas iemeslus nosaka Darba likums, un uzteikumu izsaka rakstveidā.

Ja darba devēja rīcībā ir informācija par darbinieka slimības periodiem un viņš slimo ilgāk par 6 mēnešiem nepārtraukti vai vienu gadu triju gadu periodā, tad atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktam darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu.

Lai gan Darba likuma 109. pants noteic aizliegumu uzteikt darba līgumu noteiktām darbinieku kategorijām (grūtniecēm; sievietēm pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam; sievietēm, kas baro bērnu ar krūti (maksimāli līdz bērna divu gadu vecumam), invalīdiem), tas nav absolūts. Ja uzteikuma pamatā ir apstākļi, kad saistīti ar darbinieka uzvedību, vai darba devējs tiek likvidēts, tad arī iepriekšminēto kategoriju darbinieki, saņemot uzteikumu, tiks atlaisti. Tāpat darba devējs ir tiesīgs atlaist personu ar invaliditāti, ja tas notiek pārbaudes laikā un šis darbinieks nav pārbaudi izturējis vai nevar veikt darbu veselības stāvokļa dēļ.

Obligātā veselības pārbaude jāveic visiem darbiniekiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”:

  • stājoties darbā – pirms darba līguma noslēgšanas (pirmreizējā veselības pārbaude);
  • regulāri, saņemot darba devēja norīkojumu (periodiskā veselības pārbaude);
  • mainoties darba vides faktoriem vai darba apstākļiem, veselības traucējumu, biežas vai ilgstošas darbnespējas gadījumā (ārpuskārtas jeb papildu pārbaude).

Atbilstoši noteikumu 4.2.2.4. punktam darba devējs nosūta uz ārpuskārtas (papildu) veselības pārbaudi pēc nodarbinātā vai uzticības personu pieprasījuma, ja ir pamats domāt, ka veselībai kaitīgie darba vides faktori kaitīgi ietekmē nodarbinātā veselību. Tomēr darba devējs nevar darbinieku nosūtīt uz ārpuskārtas veselības pārbaudi viņa darbnespējas laikā.

Jums var ieteikt situāciju pārrunāt ar ārstējošo ārstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas