E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30711
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja atņemtas vecāka tiesības

J
jautā:
14. oktobrī, 2023
Raimonds

Sveiki! Vai bērns drīkst palikt pa nakti pie tēva, kuram ir atņemtas vecāku tiesības uz gadu (māte ir mirusi)? Kādas ir iespējas tās ātrāk atgūt (to vēlas arī bērns)?

A
atbild:
14. novembrī, 2023

Vispirms vēršam uzmanību, ka varam sniegt vispārīgu atbildi, jo svarīgs ir detalizētāks situācijas apraksts.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 33. pantu bērnam, kurš nodots aizbildnībā vai audžuģimenē vai ievietots bērnu aprūpes iestādē, ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar vecākiem, kā arī brāļiem, māsām, vecvecākiem un personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā.

Tātad likums neaizliedz bērnam palikt pa nakti pie tēva, taču konkrētais likuma pants paredz arī izņēmuma gadījumus jeb gadījumus, kad bāriņtiesa var pieņemt lēmumu par personisku attiecību un tiešu kontaktu uzturēšanas tiesību ierobežošanu. Tie ir, ja personiskas attiecības un tieši kontakti (tostarp pārnakšņošana) kaitē bērna veselībai, attīstībai un drošībai un/vai rada draudus aizbildņiem, audžuģimenēm, bērnu aprūpes iestāžu darbiniekiem vai citiem bērniem.

Lai skaidrotu, kādas ir iespējas vecāka tiesību ātrākai atgūšanai, sazinājāmies ar Rīgas bāriņtiesu.

Iestādē paskaidroja, ka vecākam vispirms jāiepazīstas ar bāriņtiesas risku vēstulē konstatētajiem riskiem un bāriņtiesas lēmuma motivācijas daļā aprakstītajiem aizgādības tiesību pārtraukšanas iemesliem, kāpēc aizgādības tiesības ir pārtrauktas, un jāsadarbojas ar pašvaldības sociālo dienestu atbilstošu pakalpojumu un konsultāciju saņemšanai. 

“Vecākam, kuram ir pārtrauktas aizgādības tiesības, bet kurš vēlas, lai tās tiktu atjaunotas ātrāk, jārīkojas, jāizrāda iniciatīva un jāsniedz pierādījumi, ka riski ģimenē ir novērsti, vēršoties bāriņtiesā ar lūgumu atjaunot pārtrauktās aizgādības tiesības. Bāriņtiesa noskaidros, vai ir zuduši iemesli, kuru dēļ vecākam tika pārtrauktas bērnu aizgādības tiesības, pieprasīs vecāka dzīvesvietas sociālajam dienestam atzinumu par iespējām bērniem atgriezties vecāka aizgādībā, pieprasīs no audžuģimenes, aizbildņa vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas informāciju par bērnu un vecāka saskarsmi, garīgo un materiālo atbalstu bērnu audzināšanā un noskaidros citu informāciju, kas nepieciešama, lai pieņemtu pamatotu lēmumu,” norāda Rīgas bāriņtiesā.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas